Все повече нашенци зад граница са безработни

  • 11 май 2012 14:44

  • 1017
  • 1
Все повече нашенци зад граница са безработни
©

Кризата ограничава възможността на българите да работят зад граница. По последни данни 16% от сънародниците ни в чужбина вече са без работа. Друга пречка пред българите да работят по професията си в Европейския съюз (ЕС) е непризнаването на дипломите от нашите университети.

Въпреки кризата и високия ръст на безработица в някои европейски страни, няма масово завръщане на съгражданите ни у нас. Според последния анализ повечето от сънародниците работят от една до пет години в чужбина и после се прибират в родината. В много от страните, ако в началото са работили двама от семейството, сега работи само единия, но все пак успяват да се издържат.

Българинът е адаптивен и остава зад граница, тъй като лесно сменя една с друга професия. Към момента девет държави от ЕС все още налагат ограничения за работа на българи. Въпреки че Испания е с най-високата безработица в ЕС, а Гърция е пред фалит, в тези две държави има най-много работещи българи. На трето и четвърто място като предпочитана дестинация за работа са Германия и Великобритания.

Сънародниците ни зад граница се явяват едни от най-големите инвеститори в българската икономика. Гурбетчиите са изпратили на роднините си около 760 млн. лв.

Последвайте канала на

1017 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.01 | 21:28

1
В Гърция минимум за обща работа се получават 1200 евро, няма като при вас данъци за щяло и нещяло. И безработен да си пак е добре с минимум 530 евро плюс три заплати допълнително. Че е евтино е друга тема. В нормалните държави няма мизерия и глад. Вица на Бойко... да не станете като гърците.

Добави коментар

Водещи новини