Явно е изискване на гилдията…

  • 25 март 2021 17:14

  • 4231
  • 0
Явно е изискване на гилдията…
© Pixabay/ Булфото (архив)/ Колаж: Novini.bg

Като вземеш скандала от тази новина: „Прея обвини Здравко от „Ритон“ в расизъм“, потопиш я в онлайн пространството на българския „красив ум“ и видиш какво ще заплува около нея, и след това продължаваш да твърдиш, че в България няма расизъм, то най-вероятно си расист; или си на някакво експериментално лечение… 

За да не се изненадаш от съдържанието на този текст, отсега да ти кажа, че той е насочен по ДВЕ успоредни линии, съсредоточи се. Говоря за две неща, а не само едно. Концентрира ли се? Добре. 

Самият скандал и расистките черти ще оставя за секунда настрана. Информацията, която имаме, е оскъдна. През годините ми в тая професия, именно заради естеството ѝ, съм се озовавал на места, на които не са предполагали, че ще се озова, и съм чувал, виждал и разбирал неща, които не е трябвало. Включително за много обичани от някои от вас „шоумени“, които въртят разни „бизнеси“. Но, за да се разкрие дадена информация, трябва аз да я споделя и да стигнем до: „моята дума срещу твоята“, при положение, че говорим за хора с дебели портфейли и дебели връзки, чийто „приятели“ са магистрати, адвокати, че дори и прокурори. Ето защо аз мога да твърдя за някои конкретни „шоумени“, че са кап**и спле****и и да съм абсолютно убеден в правотата си, но да не мога да ви обясня защо точно го твърдя. 

Не казвам, че случаят с Прея и Здравко е такъв. Абсолютно нищо не знам за Здравко, но не ми прилича на особено опасен в каквото и да е. Но, ако Прея знае/видяла е/чула е нещо, но не може да ни го сподели, случаят забива в камък и е дотам. България не е Холивуд и #MeToo и #BLM движения тук имат шанс да успеят, колкото Здравко от „Ритон“ – да спечели „Грами“. 

Това, което знаем обаче е, че Здравко се е изказал за физиката на Прея и за „талантите ѝ“ публично и е казал: „Едва ли в живота може да се срещнем отново с това момиче, ние сме на различни магистрали. Може да се срещнем евентуално, ако я назнача на работа да чисти в градината“.

Първо: да оценим чувството за хумор на съдбата, която пак ги срещна и то публично, а пък виж… Прея не му чисти в градината. 

„Прея е атрактивна и темпераментна, тип Бионсе. Красавица е, но трябва да свали някое килце. Но това не е обида ( -- пф… да бе, хич не е!-- ), а полезна добронамерена към нея препоръка. Аз съм работодател – плащам заплати на 12 музиканти. Казах ѝ това от позицията на работодател на музиканти. Ако продължава така, мога да я назнача само в градината ми на работа“. 

Да бе, тя Прея понеже е боксьор и трябва да сваля килограми за категория, а не е певица… Я, по-сериозно. 

А и дет се казва: ти пà си Ален Делон… нали! 

Здравко едва ли разбира, че, ако беше прав и в тоя бизнес съдеха само по визията и фигурата, той може би… нямаше да има работа. Можеше да чисти нещо някъде евентуално. Градини примерно. 

Но да оставим настрана моето инфантилно чувство за хумор за малко. 

Другото, което разбрахме, беше, че ако Здравко от „Ритон“ беше работодател на музиканти отвъд Океана по времето на Арета Франклин, кралицата на соула щеше да види кариера през крив макарон. А, какво да кажем за Деми Ловато, например, ако кариерата ѝ висеше на мнението на Здравко от „Ритон“? 

Хубаво е да ги знаеме тия неща, та да можем да си отговаряме на въпроси, като: „какво, по дяволите, става с музикалния бизнес в тая държава и защо само ХХХ-звезди от 18+ сферата са ни в очите и така известни". 

Явно е изискване на гилдията. 

Лошото е, че домораслите ни „звезди“ не виждат проблем в подобни изказвания. Те най-чистосърдечно питат: е, кво толко казах пà сега? 

Те наистина не разбират. 

Но, като ти започне някой с: „Ние сме на различни магистрали“ (демек: къде съм аз, къде сте вие!), горе-долу очакваш какво ще чуеш след това. Не сме много изненадани, нали? 

А, не е като да са Мик Джагър и Кийт Ричардс родните „звезди“. Те са „звезди“ на територия колкото един резерват, че и по-малка – след Кулата натам са просто туристи, като всички нас. 

А и точно пък тези от времето на соца, са „звезди“, колкото аз съм космонавт. Не е случаен вицът, че думата „естрада“ идва от глагола „страдам“. За такива „величия“ се говори не от вчера, че са станали „величия“, щото са били послушни и „човек на човека“. Дали е така? Не мога да знам, не съм им светил, докато са градили кариера. 

А сега по темата с расизма, дето го нямало…


Това са коментари под въпросната новина, за която си говорим. 

Това са САМО два от хилядите коментари само от последния ден. Умножи ги по хСлучая и хПоводи през годините и ще получиш планини от мозъчен запек на хора, на които не им е останало нищо друго, освен единия цвят на кожата, с който да се гордеят. 

И проблемът е, че българинът не вижда, че е расист. Той се обръща, нарича някой „мангал“ и „чернилка“, после вика: „Кво бе… аз не съм расист!“ 

И си вярва. 

Мен са ме наричали „циганин“ не един път. Което е нелепо, защото отдалече ми личи от коя раса съм и съм толкова бял, че, ако ме сложиш до бяла стена, не можеш да ме различиш. Имам тен на 4-дневен труп на удавник. Нощем светя. И, ако се замислиш, и теб – тебе, белия, чисто белия българин, поне веднъж някой те е наричал я „мангал“, я „циганин“, с ясното съзнание, че не си, а и ти вероятно си наричал някого „циганин“, знаейки, че не е. Както мнозина използват „педал“ и „педераС“, като обида и наричат така хора, които не са хомосексуални. Българите се наричат помежду си „педали“ и „цигани“, когато искат много, ама много да се обидят. Толкова са им „лоши“ тия думи в съзнанието, че ги използват и срещу бели, и срещу хетеро. Ей така – за идеята, за целите на обидата, колкото да ти е гадно. Тоест това са лоши и обидни думи. 

Айде сега си представете как сте с различен цвят на кожата и ви казват да „интегрирате“ в ей такова общество. Не е много готино, а?

А сега си представете и „втората част“ на тоя кошмар. А именно факта, че огромен процент от това общество, дето си мисли, че „не е расист“, се забавлява на гърба на хората, които са пострадали от расизъм. Ето например как: цъка на такива новини, грабва пуканките и започва да следи коментарите, все едно им е тъпото, евтино риалити. И все, както уж „не е расист“, пуска расистки вицове – ей така, за майтапа, после напада с думи като „чернилка“, ама не щото  са расисти, вие пà, не… За майтапа, бе. 

Интернет е лакмус за всичко, случващо се в главата на българина. И положението не е оптимистично. А най-отгоре са седнали некадърните ни нефелни политици, които само доразпалват расизма, та белким отклонят вниманието от собствената си некадърност и крадливост. 

И им се получава, да ти кажа. Тя публиката като е нефелна, некадърните фокусници с тъпотии я „омагьосват“. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
4231 0

Водещи новини