ЕП ще "смъмри" България за провокиране и обида към Северна Македония?

  • 24 март 2021 10:39

  • 4845
  • 20
ЕП ще "смъмри" България за провокиране и обида към Северна Македония?
© Getty Images (архив)

Очаква се днес Европейският парламент да "смъмри" България за провокиране и обида на Северна Македония, след като във вторник германска неправителствена организация посъветва Скопие да съди източната си съседка за нарушаване на международното право, а Брюксел повтори, че преговорите за членство трябва да започнат възможно най-скоро, съобщи Агенция "Фокус", позовавайки се на електронното издание на в-к "Слободен печат“.

Дали това са сигнали към България, че трябва да вдигне блокадата на европейската интеграция на Северна Македония, или са само още няколко стъпки по безкрайния път към ЕС?, питат от редакцията. Според анализатори е възможна значителна стъпка напред след изборите, особено ако ГЕРБ и Бойко Борисов победят, тъй като България не може да си позволи да задържа дълго време геостратегически важния процес на разширяване на Съюза.

Критикуват България в ЕП чрез поправки в евродоклада за Скопие

Професор Нано Ружин е оптимист, че ще бъде намерено решение, защото позицията на Борисов, че всички инструменти за разрешаване на спора се съдържат в споразумението от 2017 г., е и позицията на македонското правителство.

Тези ирационални искания от страна, която иска да бъде, нека не казвам бащински, но добросъседски настроена към нас, която казва, че иска братска солидарност, не могат да продължат дълго. Самият български елит и политици са наясно, че нарушават европейските принципи и че исканията им не са в съответствие с европейските ценности, но в предизборната кампания това не е засегнато. Сега там е запален огънят и в него участват интелектуалци, журналисти, същото се случва и у нас, дебатът е ожесточен поради накърнени емоции, его и т.н. След изборите е възможно решение, необходимо е само да се гарантира Споразумението за добросъседство и ще бъде намерен начин България да премахне блокадата. България също така е наясно, че спира процеса на разширяване на ЕС, който не е прост процес, но е много важен, наред с други неща, при новото оформяне на отношенията между САЩ и Китай, САЩ и Русия, Русия и Китай, коментира Ружин пред изданието.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви във вторник след среща на външните министри на Общността, че Западните Балкани остават приоритет за Брюксел и че ще се проведе пълна дискусия за региона на следващия Съвет по външни работи.

ЕП ще обсъди напредъка към ЕС на страните от Западните Балкани

Във вторник България получи предупреждение от германска неправителствена организация, че нейните действия срещу Република Северна Македония са злоупотреба с международното право и че с безпрецедентното си изнудване тя държи политическата съдба на страната като заложник.

Българската тактика за извиване на ръката започна през 2019 г., когато тя прибягна до оказване на остър натиск в институциите на ЕС въз основа на съмнителни и инструментализирани културно-исторически претенции срещу Македония. Това не само заплашва да дестабилизира целия регион, но и усложнява отношенията между Западните Балкани и Съюза, твърдят от организацията Just Access, която е специализирана в международните правни спорове и правата на човека.

Организацията предупреждава, че тази ситуация може да има трайно негативно въздействие върху македонския народ и региона, ако нищо не бъде направено по този въпрос.

Novini.bg
4845 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
възмутените

2021.03.30 | 07:44

20
Тиквата като иска да прави подаръци на туземците в съседната държава, то нека да бъде с пари от чекмеджето му. Вместо да дава акъл трябва да си казва мнението и да участва в преговорите.
Димитър Илиев

2021.03.26 | 22:35

19
РЕПУБЛИКА СРЪБСКА Македония да си стои в Сърбия ,докато си оправи отношението с Република България и нашите снародници живеещи в Република Сръбска Македония.
Факт

2021.03.25 | 20:34

18
Европа сама да пусне кекащи Ръца Сербез македонисти и сама да си сърба попарата и къкото им. България не е съгласна да бъде подлагана на унижение от лицемерно лаещи неграмотни македонисти
тиквата

2021.03.24 | 11:21

5
тиквата две години се хвалипръцка, че сложил на масата интеграцията на западните балкани по времето не невероятното му европредседателство. сега като ср@ха в устата се спотайва от тази тема. а той забърка кашата този неграмотен селяндър.
Донна

2021.03.25 | 17:08

17
Не Борисов забърка тази каша, а комунистите! Още много години ще са необходими, за да се решат тези комунистически "подвизи"!

2021.03.24 | 13:45

16
Македонците да учат Албанска история че скоро ще са част от велика Албания

2021.03.24 | 13:43

15
Тия нпо тада вземат да си мълчат и траят, защото наближава времето на АРАБСКА Германия, и тогава ще говорим за права и свободи
Еврейски отпадък

2021.03.24 | 11:23

7
ЕП ЕС и ЕК са ЕВРЕЙСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЦИОН И СА ЛЯВИ УЛТРА ТЕРОРИСТИЧНИ АНТИ ЕВРОПЕЙСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕОЛИБЕРАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Българина не иска не желае повече да има нещо с ЕС ЕК и ЕП . Всички те са балон менте и фалш. Никаква файда от ЕС . От както вече 15 години сме в АНТИЕВРОПЕЙСКИЯ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ за България освен заповеди зависимост лицемерие и смазване на държавноста и конституцията нищо друго не сме видяли. 90% от фирективите -ЗАПОВЕДИТЕ на ЕС смазват върховенството на закона и конституцията на България . ЕС поддържа престъпността и Организираната престъпност в България . Това е най срамния съюз който няма нищо общо с европейските народи култура ценности и квото и да е. ЕС е еврейски съюз създаден да разруши Европа европейската раса култура и ценности след 1944. Истинския европейски съюз беше ТРЕТИЯ РАЙХ - всичко останало като ЕС са еврейски ЛАЙ-НА
До долния

2021.03.24 | 13:30

14
Млък куче антибългарско предателско. Чифутски плъх . Марш от България безроден изрод
До долния

2021.03.24 | 12:52

13
Млък куче антибългарско предателско. Чифутски плъх . Марш от България безроден изрод

2021.03.24 | 12:16

12
Абе, ненормалник, да вземеш да млъкнеш, че лошо ти се пише!! Чуваш ли се, какви ги плещиш, бе??? Тоя съвсем сдаде багажа!!
Подялба

2021.03.24 | 11:38

10
Половината от Булгаристан към Турция , другата половина към северна македония и това е .

2021.03.24 | 11:55

11
България и Албания да разделим Македония ми се струва по вероятно)))
bobi

2021.03.24 | 11:38

9
Който пусне сръбските кОрви,т.н. цигани(сев.македонци)в ЕС,ЩЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП!!!

2021.03.24 | 10:59

2
Организация Just Access - тия пък какви са? Кой ги финансира, Сърбия, Русия или просто Северна Македония?
Бахти наглите

2021.03.24 | 11:27

8
Ей, идиоти, я прочетете малко история, мръсни гадове, ще си играете с народите..., защо мълчат тия, които "създадоха" мАКЕДОНИЯ! БОГ ДА ГИ НАКАЖЕ, Е,Б,АА,ВАМ ВИ СЪЮЗА, АКО Е ЗА СМЕТКА НА ЗАМЯНА НА ИСТОРИЯТА НИ!!! ИЛИ ИСКАТЕ ДА ЗАПАЛИТЕ ЕВРОПА И ДА ОБВИНИТЕ НАС, НАГЛИ И МРЪСНИ!!!

Добави коментар

Водещи новини