Калин Сърменов: Таня Лолова ни даваше усещане за смисъл и ценности

  • 23 март 2021 11:29

  • 1736
  • 0
Калин Сърменов: Таня Лолова ни даваше усещане за смисъл и ценности
© булфото /архив/

Отиде си и голямата българска актриса Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е, една от любимките на милиони родни зрители от поколението на великолепните актьори Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Наум Шопов, Георги Русев, Стефан Данаилов, Георги Черкелов, Невена Коканова и още мн. др., които вече отпътуваха към селенията на небесния театър. 
Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е е починала тази сутрин на 87-годишна възраст. Ще я помним.
Един от последните й екранни партньори в киното е актьорът, директор на "Сатиричния театър" Калин Сърменов. Приживе Таня говореше с огромна любов за "сатирата". Затова помолих г-н Сърменов да каже последни думи за сбогом с голямата актриса.

"В основата на това, че водим този разговор, е огромната тъга и чувство за безпомощност при такава загуба. Но аз винаги си давам сметка, колко е важно в такива моменти да не забравяме за паметта, която трябва да носим през годините и да предаваме напред онова, което големите са ни завещали. А тя беше наистина от големите. Смятам, че 

едно общество трябва да има памет, 

да я съхранява и да подрежда ценностната си система, за да няма проблеми. Аз и колегите ми в Сатиричния театър се борим затова и направихме специални столове в памен на създателите и вдъхновителите на нашия храм. Също така има добавената реалност, чрез кюар код да могат младите хора като седнат на тези столове да си отварят чрез своя билет и приложението си да разберат повече за великите актьори на България.


Таня беше от най-емоционалните хора, заредена със светлина, тя бе от изключителните таланти, създали някога Сатиричния театър. Мисля, че тогава сигурно и планетите са се подредили по подходящ за целта начин. Години наред това ще е недостижимо за други, така е предопределила природата. Но аз наистина 

по-емоционален, зареждащ, положителен човек от Таня не познавам.

В началото на 90-те години, които за всички нас бяха трудни и гладни, тя ме окуражаваше след представления, като слизахме от сцената: "Спокойно, доживяхме да се хванем за зелено, всичко ще се оправи...". Тя бе такъв човек.


На снимачната площадка също винаги е била за нас символ на добротата, на всеотдайността, на широтата и интелигентността на възгледите.
Като бях млад актьор, тя ме поощряваше усмивката й винаги бе на лицето. Веднъж закъснях за една сцена с нея, защото нещо се забавих с Георги Калоянчев, а когато й се извиних, тя каза: "Бъди спокоен, аз винаги ще те изчакам". За нас 

тези големи артисти винаги са били пример с поведението си и като професионалисти, и като човеци.

Ние бяхме и семейни приятели и често се събирахме, което още повече ме зареждаше с прекрасни емоции и ми остави спомени завинаги. Животът следва своя неумолим ход, но днес аз си мисля, че е важно да помним и пренасяме през времето добрите примери като Таня. Сега навсякъде преобладава отрицателната енергия в обществото ни, за съжаление. Това е много вредно и тъжно. Защото повече от всякога имаме нужда от светли човеци като Татяна ЛоловаТатяна ЛоловаТатяна Желязкова Лолова е българска театрална, филмова и телевизионна актриса. Известна е, която ни даваше усещане за смисъл и точна подредба на ценностната система.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1736 0

Свързани новини

Водещи новини