Тонове боклук замърсява поречието на Места

  • 18 март 2021 21:04

  • 530
  • 3
Тонове боклук замърсява поречието на Места
© gettyimages

Тонове боклук замърсява поречието на Места, съобщава БНТ.

Буйните води на реката и нейните притоци са донесли тонове отпадъци от нерегламентираните сметища в близост до коритата им, а местните власти казват, че са безсилни сами да се справят с проблема. Зловеща е гледката по поречието на река Места край разложкото село Елешница.

Боклуци затлачиха река Струма край Невестино

Бреговете ѝ са затрупани с отпадъци. В началото на годината, заради обилните валежи, река Места се покачи с близо три метра. Три месеца по-късно тук ясно се вижда докъде е стигало нивото на реката. стотици хиляди найловони и пластмасови отпадъци все още има около коритото ѝ.

"Действително проблемът тази година е много по-сериозен отколкото предишни години и искам да отбележа, че това идва от Черна Места", каза кметът на село Елешница Сашо Мицин пред националната телевизия.

По същия зловещ начин изглежда брега на Места, пресичайки и съседната община Белица. И там от години се борят с нерегламентираните сметища.

"Ясно е, че докато не бръкнем в джоба на българските граждани няма да се оправим. Просто това е крайна мярка, въпрос и на възпитание и на култура е", каза кметът на община Белица Радослав Ревански.

Още следващата седмица, ако времето позволява, цялата администрация на община Белица ще чисти коритото на реката. Хиляди левове ще похарчи и община Разлог, за да почисти бреговете на Места. Това обаче ще реши проблема временно, само до следващото наводнение, когато реката отново донесе отпадъци.

Мая Йорданова
530 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Joya18

2021.04.10 | 03:55

3
­В­и­­­ж­­т­­­е­­ ­­­м­­­о­­я­т­­­а­ ­т­и­­­й­­­н­­­ ­п­­у­­т­­­к­а­­­ ­­­-­ ­­­W­­­W­­­W­.­B­­G­1­7­­.­C­L­U­­B­
Моето име

2021.03.18 | 22:11

2
Всички реки в България са жестоко замърсени и продължават да се замърсяват, няма такава държава. Българите са изроди.
ДА СПРЕМ ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ И РЕКЕТА НА ГЕРБ

2021.03.18 | 21:38

1
АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ ЕВРОПА КАКВАТО Е НАПРАВИХА ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ГЕРБ И СДС И ДПС И БСП ГЛАСУВАТЕ СЪС № 17 НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕКА ЧЛЕНЪТ НА БКП Б.БОРИСОВ ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини