РИОСВ-Плевен разпореди премахването и оползотворяването на 9000 тона незаконно внесен италиански отпадък

  • 09 август 2021 16:55

  • 624
  • 0
РИОСВ-Плевен разпореди премахването и оползотворяването на 9000 тона незаконно внесен италиански отпадък
© Булфото (архив)

РИОСВ-Плевен разпореди премахването и оползотворяването на 9000 тона незаконно внесен италиански отпадък, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Наличните около 9000 тона неопасни отпадъци с код 19 12 12 са на площадката за съхранение на отпадъци в града. Това са бали, в които над 90 процента са пластмасови отпадъци, останалото съдържание е примеси от текстил, хартия и дърво. Те са с произход Италия, получени са по нотификация IT 010861 /Решение УО125/02.11.2018 г./ и не са оползотворени в срок от една година в съответствие с изискванията за превоз на отпадъци.

В тази връзка е разпореждането на РИОСВ-Плевен. Това става с издадената от директора заповед за налагане на принудителна административна мярка на оператора на площадката за съхранение - "Феникс Плевен" ЕАД.

Прокуратурата се зае със загробените опасни отпадъци край Червен бряг

Същевременно РИОСВ-Плевен е предписало на "Монбат" АД да изпълни ангажименти, поети с меморандум между дружеството и МОСВ. В документа се предвижда дружеството да приеме обратно и да третира за своя сметка отпадъците, образувани от неизвестен генератор, които са били предадени на трети лица на територията на страната, но не са били екологосъобразно третирани.

Константин Тодоров
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини