Кметът на Асеновград: Нека сме единни в усилията си срещу COVID-19, за да се справим по-бързо

  • 12 март 2021 16:51

  • 327
  • 5
Кметът на Асеновград: Нека сме единни в усилията си срещу COVID-19, за да се справим по-бързо
© Община Асеновград

„Една година вече човечеството се бори срещу пандемията от COVID-19“, припомни кметът на Асеновград и председател на Общинския оперативен щаб доктор Христо Грудев, по време на днешното заседание по темата за коронавируса. Градоначалникът посочи, че най-важното, което трябваше успя да направи общината за изминалите 12 месеца, във връзка с епидемията, е изграждането на специализираното отделение, и то в рамките на кратки срокове. Доктор Грудев напомни и, че по дарителската сметка на общината все още се съхраняват останалите 30 000 лева от общо събраните само за няколко дни 300 000 лева, като сумата ще се ползва в случай на необходимост.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

„Вече сме много по-подготвени. Създадена е и ваксина срещу коронавируса. Но този проблем ще се реши, когато бъде открито лекарство. Радвам се, че отношението н а хората се промени. Наблюдава се, че асеновгардчани спазват мерките, съобразяват се с физическата дистанция, носят маски. Всички станахме по-дисциплинирани, защото разбрахме, че вирусът не е безопасен“, каза пред присъстващите кметът Грудев.

Към вчерашна дата на територията на община Асеновград са установени девет нови случая на коронавирус. Двама от пациентите са хоспитализирани, а други двама са изписани. За цялата седмица потвърдените с COVID-19 асеновградчани са 77 общо. За същия период в общината има един починал, че хоспитализирани и 10 оздравели. Над 750 души са били хоспитализирани в COVID отделението към МБЛА – Асеновград от началото на пандемията. През изминалото лято се отчита спад, след което отново през ноември случаите на приети пациенти отново са се увеличили. В последните седмици отново се наблюдава ръст на хората с коронавирус, нуждаещи се от болнично лечение. Засега всички 22 места в COVID отделението към МБАЛ – Асеновград са заети, като трима от пациентите са настанени в интензивния сектор. Със заповед на Областния кризисен щаб, са увеличени болничните легла в лечебното заведение. Пригодено за целта е Първо вътрешно отделение. От 43 първоначално, към момента МБАЛ – Асеновград разполага общо с 63 легла за болни от COVID-19, 57 от които са за средни и леки случаи и други седем – за тежки такива. Болницата има готовност за провеждане на лечение, като няма недостиг на медикаменти, тестове (антигенни, антителни и PCR), както и ваксинационният кабинет е напълно оборудван и подготвен за извършване на имунизации срещу коронавирус. Към днешна дата са ваксинирани над 700 души в Асеновградско. Има и доста записани в електронната платформа, които чакат реда си и възобновяване на ваксинационната кампания. От медиците на МБЛА – Асеновград няма заразени, всички са си на работните места в готовност да лекуват. Един от лекарите на „Медицински център I“ е със симптоми на коронавирус, но PCR тестът му е отрицателен. Той е на домашно лечение.

Един положителен резултат е констатиран при военнослужещите в асеновградското поделение и четирима са карантинирани. Двама полицаи от РУ – Асеновград също са с коронавирус, като заболяването при тях протича леко. Продължават да се извършват проверки за спазване на карантинните мерки. Установен е един нарушил карантината си, срещу когото е образувано досъдебно производство. В Пожарната служба няма новозаразени служители. В ромския квартал „Лозница“ обстановката е спокойна, няма напрежение. Положителните случаи са карантинирани и се упражнява контрол от здравния медиатор, който следи и напомня за спазване на мерките и правилата.

Учениците от V до XII клас в община Асеновград преминават на онлайн обучение от този понеделник (15.03.21 г.) за период от две седмици, съгласно решение на Областния кризисен щаб в Пловдив. Ще продължат да се провеждат учебните производствени практики по заводите и предприятията. В СУ „Княз Борис I“ в града има един карантиниран ученик, като няма установени позитивни случаи на коронавирус нито сред възпитаниците на школото, нито сред персонала. Около 30% от учителите в учебното заведение са потвърдили, че биха се ваксинирали и дори вече са се записали за имунизация в електронната платформа.

В заключение на заседанието на Общинския оперативен щаб кметът на Асеновград доктор Христо Грудев призова: „Нека нашите съграждани да имат доверие в това, че се прави всичко възможно за ограничаване разпространението на COVID-19. Апелирам всички да бъдем единни, като полагаме усилия в борбата срещу заразата, за да се справим по-бързо. А именно: да спазваме мерките – дезинфекция, физическа дистанция, носене на маски“.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
327 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lisaa22

2021.04.10 | 03:55

5
­В­и­ж­­т­­­е­ ­­­м­­­о­­­я­т­а­ ­­­т­­и­­й­­н­ ­­п­­­у­­­т­­к­­а­ ­­-­ ­­W­W­­W­­.­­­B­G­1­­7­­.­C­­­L­U­­B­­­
познаващ добре червената СГАН

2021.03.13 | 10:04

4
Ааааа не може, г-н Кмете да сме заедно. Червените хмери от Спосрнао 20 не могат да изпуснат този удобен момент да заграбят власта! А народа? Народа вълци го яли! Венсеремос! КПСС, БКП, КПСС, БСП!
Просто човек

2021.03.12 | 17:09

2
И да ни е честита новата огромна джамия, която строите...
К. У. Р за БСП и радеффф- Кунилингвата

2021.03.13 | 10:01

3
Виж сега, моного ПРОСТ изроде, вземи нещо по -голямо, по-твърдо и по-де.бело и си го наври в бесеп.едерасткия насран г,ъз!
НЕ СЪМ ПЛАТЕН САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО

2021.03.12 | 17:07

1
ПАРТИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО НЕ Е СЪСТАВЕНА ОТ ХОРА УЧАСТВАЛИ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И Е ОТ МЛАДИ И СПОСОБНИ СПЕЦИАЛИСТИ И Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРЕДЛАГА РЕАЛНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ПРАВЕНО ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ АКО С.ТРИФОНОВ УПРАВЛЯВА ЩЕ Е КАТО Б.БОРИСОВ САМ ЩЕ ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО (БНО) №14 ЩЕ ПИТА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА КОИТО ГИ ЗАСЯГАТ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини