Водата от язовир "Тича" все още е мътна

09 март 2021 12:15

Водата от язовир "Тича" все още е мътна
© Булфото (архив)
147 0

Водата от язовир "Тича" все още е със завишени стойности на показателя "мътност", съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен.

Констатираните завишения на показателя са от средата на януари. Получените лабораторни резултати от взетите между 1 и 5 март контролни проби с питейна вода от три пункта, разположени в различни райони на Шумен, са показали, че стойностите на показателя "мътност" все още са над обичайните и са неприемливи за потребителите.

2 милиона кубически метра вода са постъпили в яз. "Тича"

Не се констатирани други отклонения от нормите по изследваните физикохимични и микробиологични показатели.

Здравната инспекция препоръчва водата в населените места, водоснабдявани от язовир "Тича" (Шумен, Велики Преслав и селата П. Волов, Белокопитово и Дибич) да не се ползва за пиене и приготвяне на храна.

Продължава засиленият контрол от страна на РЗИ над обеззаразяването на водата, подавана от ВиК-Шумен, в зоната на водоснабдяване на язовир "Тича".

Ежедневно в лабораторията на инспекцията се следят промените в показателя "мътност", микробиологични показатели, остатъчен хлор и други физикохимични показатели. Всяка промяна в качеството на питейната вода ще бъде публикувана на сайта на РЗИ - Шумен, допълват от здравната инспекция.

Вижте и това видео от нашия архив:

Радина Лазарова
147 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини