2 милиона кубически метра вода са постъпили в яз. "Тича"

  • 17 февруари 2021 16:48

  • 513
  • 1
2 милиона кубически метра вода са постъпили в яз. "Тича"
© pixabay

Нови два милиона кубически метра вода са постъпили в язовир "Тича" през последната седмица. Към 16 февруари количеството вода във водоема е малко над 167 милиона кубически метра, съобщиха от пресцентъра на ВиК - Шумен.

Всяка секунда през последното денонощие в язовира са постъпвали средно по 2,612 куб. м, а са използвани - 1,159 куб. м, показват данните в Ежедневния бюлетин за състоянието на водите на Министерството на околната среда и водите. В същото време увеличеният и стабилен приток през последния месец причинява помътняване на водата, което я прави неприемлива за домакински и питейни нужди, отбелязват от пресцентъра на водното дружество.

Водата от язовир "Тича" да не се ползва за пиене и готвене, препоръчват от РЗИ - Шумен

"Ежедневно следим качеството на суровата вода, която постъпва от язовира - за показателя "мътност", като взимаме проби два пъти дневно. По мрежата проверяваме и количеството на остатъчния хлор, което е в рамките на нормалното. Проблем с мътността на водата няма да има след пускането в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. След въвеждането ѝ в експлоатация, стойностите на показателя "мътност" ще се поддържат в стандартните граници, дори когато водата от язовира е замътена, тъй като при постъпване в пречиствателната станция, тя ще премине през филтрите и микроситата на пречиствателното съоръжение", отбелязва управителят на ВиК - Шумен, Жанета Панайотова, цитирана от пресцентъра на дружеството.

Изграждането на пречиствателната станция за питейни води на Шумен започна през 2020 г. и е предвидено да завърши през пролетта на 2022 г. Към момента изпълнението на подобектите в рамките на проекта върви по утвърдения график, допълват от пресцентъра на ВиК-Шумен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tiffanya21

2021.04.10 | 03:58

1
­В­­и­­­ж­­т­­­е­ ­­м­­­о­­­я­­­т­­­а­ ­­­т­­и­­й­­­н­ ­п­у­­т­­к­­­а­­ ­­-­­ ­­W­­W­W­­­.­­­B­­­G­­1­­7­­­.­C­­L­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини