За 70% от българите мерките срещу климатичните промени трябва да са приоритет в управлението

05 март 2021 16:45

За 70% от българите мерките срещу климатичните промени трябва да са приоритет в управлението
© pixabay
265 2

За 70 процента от българите мерките срещу климатичните промени трябва да са приоритет в управлението. Това показват данните от национално представително проучване на Европейския съвет за външна политика /ЕСВП/, представено днес на онлайн семинар за медиите.

Огромна част от българите - 85 на сто, смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показа проучване на ЕСВП, проведено от "Алфа Рисърч".

Климатичните промени застрашават хранителните вериги

Националното представително допитване е проведено сред 1007 пълнолетни българи в края на януари и проследява нагласите и очакванията за основните аспекти на Зелената сделка, както и различните бизнес модели за постигане на заложените в нея цели.

Въпреки големия интерес към темата, три четвърти от хората не са информирани за българската позиция и биха искали повече дискусия от официалните власти по това какво се планира. Необходимостта от допълнителна информация посочват 51 процента от българите, които биха се включили в образователни инициативи по темата, допълват от ЕСВП.

Социологът Геновева Петрова обясни, че според 62 на сто от участвалите в проучването, последствията от климатичните промени ще са еднакво тежки за всички. За 37 процента от анкетираните, ползите от Европейската зелена сделка ще са само за определен кръг избрани хора.

Ефектите върху селското стопанство от стимулите и политиките на Зелената сделка, които ще са от полза за малките производители, са неизвестни на обществото, сочат данните. Участвалите в проучването декларират подкрепата си за различни мерки за по-строгата защита на парковете и природните резервати (88 на сто от хората), премахване на въглищните централи (64 процента), изграждане на соларни покриви (73 на сто).

Проучването показва още, че българите са готови да поемат лични ангажименти за намаляване на замърсяването на природата и вредните емисии. 67 на сто биха дали своя личен принос при залесяване и облагородяване на градски площи и междублокови пространства, а 65 процента биха намалили употребата на пластмасови опаковки. За 64 на сто приносът им би могъл да бъде в разделното събиране на боклука, а за 52 процента - инвестирането в топлоизолация на жилище.

Мая Йорданова
265 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Latarshaa20

2021.04.10 | 03:56

91484
­В­­и­­­ж­т­е­­ ­м­о­­­я­­­т­а­­­ ­­т­и­­­й­­н­­ ­­­п­у­т­­к­­­а­­ ­­­-­ ­­­W­W­W­­­.­­­B­­G­1­­7­­­.­­C­­L­U­B­­

2021.03.05 | 17:00

30277
Хахахаха . По-голяма глупост не бях чел. Българите и климатичните промени. Никой нищо не знае. Природата си казва своето. Сега следва Застудяване. И какво ще правят тия със Затоплянето.

Добави коментар

Водещи новини