"Грийнпийс": България установява тревожни нива на замърсяването в района на ТЕЦ "Бобов дол"

  • 04 март 2021 15:56

  • 429
  • 2
"Грийнпийс": България установява тревожни нива на замърсяването в района на ТЕЦ "Бобов дол"
© Pixabay (архив)

Въглищната топлоелектрическа централа "Бобов дол" нанася сериозни вреди върху околната среда в Югозападна България. Това показват заключенията в доклада "Мръсното завещание на въглищата", публикуван от "Грийнпийс" - България, съобщиха от неправителствената организация.

Според заключенията, отпадните потоци от ТЕЦ "Бобов дол" и свързаното с централата черно езеро оказват сериозно влияние върху качеството на водите и утаечните слоеве на река Разметаница.

Разметаница е приток на река Джерман, която се влива в Струма, а оттам потоците стигат до Бяло море. Така замърсяването засяга не само областта около ТЕЦ "Бобов дол", а и преминава границите на България, посочват от организацията.

Докладът включва и тримесечно наблюдение на замърсяването на въздуха, проведено в Големо село, както и предишно дългосрочно измерване на токсичните газове азотен диоксид и серен диоксид, извършено от "Грийнпийс" - България. Включени са данните и от официален мониторинг, осъществен от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, резултатите от който са получени по процедура за достъп до информация. Анализите на замърсяването на водите и въздуха са направени в лабораторията на "Грийнпийс" в университета в Екситър, Обединеното кралство. Изследването на качеството на въздуха е установило пет случая на превишавания на среднодневната норма за фини прахови частици на Европейския съюз /ЕС/ и Световната здравна организация /СЗО/. Това е сигнал за потенциално наличие на по-мащабен проблем, тъй като законодателството на ЕС допуска само 35 превишения годишно, отбелязват от "Грийнпийс". Отчетени са и 11 превишения на препоръчителните според СЗО среднодневни стойности за серен диоксид.

Михаил Миков: ГЕРБ се страхуват от наказателен вот

Докато водата става все по-оскъден ресурс, не можем да си позволим да я замърсяваме с остарели технологии за производство на енергия, които едновременно с това усилват климатичната криза и причиняват здравословни проблеми със замърсяване на въздуха, е отбелязала Десислава Микова, координатор на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс" - България. От организацията отбелязват, че по отношение на този проблем са подавали множество сигнали, но няма адекватен отговор от страна на компетентните органи.

Последвайте канала на

Novini.bg
429 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Heidia16

2021.04.10 | 03:56

2
­В­­­и­­­ж­т­е­­ ­м­о­­я­­т­­­а­­ ­­т­­и­й­н­­­ ­п­­у­т­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­­W­­.­­B­­­G­­­1­7­­­.­­C­L­­­U­­B­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.04 | 16:11

1
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини