Каракачанов: Грижата за здравето и живота на военнослужещите е на първо място

  • 04 март 2021 15:28

  • 328
  • 4
Каракачанов: Грижата за здравето и живота на военнослужещите е на първо място
© Булфото/Архив

Благодарение на мерките, които бяха взети от Щаба по отбраната, делът на заразените COVID-19 в Българската армия е малък - около 2%.

Това съобщи пред медии министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността днес, 4 март.

Ваксинацията в Българската армия върви по план, като приоритет са участващите в мисии и операции зад граница, каквато е и практиката в НАТО, каза още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „98% от участниците в 42-ия контингент, който преди ден изпратихме за мисията на НАТО в Афганистан, са ваксинирани. Останалите са преболедували и имат антитела“, обясни той.

Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов коментираха пред медии отмененото участие на Военноморските сили в учението „Посейдон“. „За нас на първо място е грижата за здравето и живота на личния състав. Такава е и практиката в НАТО - където има и най-малък риск за живота и здравето на военнослужещите, се предприемат съответните мерки“, каза началникът на отбраната.

Русия за маневрите в Черно море: САЩ да прекратят "дрънкането на оръжие"

„Посейдон“ е традиционно противоминно учение, което се провежда от 20 години, като ротационно се домакинства от българските и румънските ВМС. За подготовка в него са били определени два противоминни кораби – минен ловец „Цибър“ и базов миночистач с номер 63. „Двата екипажа бяха тествани с PCR, като резултатът на всички беше отрицателен. Екипажите бяха поставени под карантина. При повторния тест, два дни преди края на карантината, излязоха пет положителни случая на единия кораб и шест на другия. След доклад на командира на ВМС предложих нашето участие тази година да бъде прекратено и препланирано“, каза адмирал Ефтимов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Минен ловец „Цибър” участва в учението "NUSRET 2020"

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността коментира темата с думите: „Не мога да разбера какви са тези хора, които във всяко нещо виждат световен заговор, или си го измислят. Писания, че с нашето неучастие ние саботираме учение на НАТО, са абсолютно безотговорни“.

Той бе категоричен, че обща практика в НАТО е, когато има подобни случаи, съответното формирование или част от него да се изтегли от учението с оглед запазване на здравето на хората. Министърът даде пример със Срещата на министрите на отбраната на ЕС, която е проведена онлайн именно поради подобни проблеми в Брюксел. Поради същата причина Австрия и Чехия са отказали участие на техни военнослужещи в предстоящото учение „Родопи - 21“ на 101-и алпийски полк. „Така че, когато става въпрос за армията – нека да бъде по-отговорни, а не да търсим евтини сензации“, призова министърът на отбраната.

Последвайте канала на

Novini.bg
328 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Tiffanya20

2021.04.10 | 03:56

4
­В­­­и­­ж­­т­­е­­­ ­­м­о­­­я­т­а­­ ­т­­и­й­­н­­ ­­п­у­­­т­к­а­­ ­­­-­­ ­­­W­­­W­­W­.­B­G­­­1­­­7­.­­C­L­­­U­­­B­­­
ANTIFA

2021.03.05 | 22:26

3
ЗАКОЛЕТЕ ПО ЕДНО КАРАКАЧАНСКО ПРАСЕ НА 4.4 2021 СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
МУТРИ ВЪН

2021.03.04 | 16:12

2
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.03.04 | 15:53

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини