Патриарх Неофит: 3 март е ден за памет и молитва за далите живота си за българската свобода

  • 03 март 2021 12:54

  • 399
  • 0
Патриарх Неофит: 3 март е ден за памет и молитва за далите живота си за българската свобода
© Булфото/архив

Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, с молитвен спомен и синовна благодарност, и признателност към всички герои на българската свобода и тази година посрещаме Трети март - денят, поставил началото на най-новия свободен период от хилядолетната история на скъпото ни отечество. Ден на светла радост и заслужена гордост, на памет и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската свобода, се казва в приветствието на патриарх Неофит за Деня на Освобождението на България, публикувано от Българската патриаршия.

В този светъл и празничен ден Православната ни църква отправя благодарствени молитви към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и днес, и прошения за доброто и благопреуспяването на православния български род, за неговия държавен и църковен възход и още по-голямото обогатяване на неговата духовност и култура през вековете, отбелязва българският патриарх.

Издигнаха националното знаме на България по случай 3 март

Негово светейшество припомня, че пътят към тази свобода и независимост не беше лек и тя беше извоювана с цената на хиляди преждевременно погубени човешки животи. "Като помним всякога този факт, от нас се очаква да ценим и да пазим тази свята придобивка, благодарение на която и днес народът ни се радва на възможността да гради настоящето и бъдещето си самостоятелно, решавайки своите съдбини в съгласие единствено със собствените си цели и стремежи, със собствените си духовни и културни ценности, без да бъде принуден да се съобразява при тяхното постигане с чужда воля и чужди интереси.

За всичко това днес ние отново благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение, и още веднъж заявяваме решимостта си да отстояваме с цената на всичко тази свобода. Отговорност е да пазим свято заветите на дедите ни, чертали през вековете пътя и перспективите на нашия род и родина, завещали ни православната християнска вяра, заедно с нейните богочовешки и спасителни истини и ценности, които са ни изграждали и които и днес ни съхраняват като свободен и проспериращ Божи народ. Пребъдването ни в тях е единственият сигурен залог за преуспяването на скъпата на всеки от нас майка България.

Честваме 143 години от Освобождението

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит празник!", пожелава на българите патриарх Неофит.

Novini.bg
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини