Адмирал Ефтимов изпрати 42-ия български контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

02 март 2021 19:04

Адмирал Ефтимов изпрати 42-ия български контингент за участие  в мисията на НАТО в Афганистан
© МО
404 3

Горд съм с подготовката, която проведе 42-ият български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Благодарен съм на командващия на Съвместното комндване на силите за успешното прилагане на съюзните стандарти, на командира на Сухопътните войски и на командира на 61-а Стрямска механизирана бригада за положения воински труд, проявената отговорност и дисциплина.

Това заяви днес, 2 март, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в церемонията за изпращане на новия български контингент. Събитието се проведе на площад „Васил Левски“ в гр. Карлово.

Началникът на отбраната бе категоричен, че обстановката в Афганистан е сложна и подходът на НАТО е, че съюзните сили ще се изтеглят, когато условията го позволяват. „В момента тече комплексна оценка на обстановката в Афганистан и предстои да се вземе политическо решение“, заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че такава е и националната позиция – до вземане на окончателно решение, българският контингент да продължи участието си в този формат. „Девизът в НАТО е „Заедно в Афганистан за участие в мисията и заедно – изтегляне от нея“, поясни началникът на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов изпраща 42-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

Той отбеляза, че военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната следи ситуацията в Афганистан и осигурява необходимите условия по логистиката и защитата на контингента. „Доказахме го през изминалата година, когато извършихме две предислокации на нашия контингент в Афганистан“, припомни адмирал Ефтимов. Той подчерта, че България и българските Въоръжени сили, мъжете и жените в строя на 42-ия контингент за участие в мисията в Афганистан, спазват и изпълняват съюзния ангажимент и една от основните мисии на Въоръжените ни сили - „Подкрепа на международния мир и сигурност”.

„Много от вас имат опит от участие в предишни мисии, но опитът не трябва да притъпява бдителността, отговорността и дисциплината“, призова адмирал Ефтимов военнослужещите от състава на заминаващия контингент. В навечерието на Националния празник на страната ни – 3 март, той подчерта, че днешните български воини са достойни наследници на славните ни опълченци, дали живота си за свободата на България. „Желая ви „На добър път“ и да ви посрещнем в пълен състав пред вашите близки и роднини“, пожела на военнослужещите адмирал Ефтимов.

Емил Ефтимов: Сухопътните войски успешно проведоха учения, които не бяха правени от десетилетия

По-късно днес началникът н отбраната адмирал Емил Ефтимов откри новия щаб на 61-а Стрямска механизирана бригада. На ритуалите присъстваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на местната власт.

Четиридесет и вторият български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан е с общ състав до 120 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията. Национален командир на контингента е полковник Павлин Велков, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.

Novini.bg
404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Linaa18

2021.04.10 | 03:57

91835
­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­­т­­­а­­ ­­т­­­и­­­й­­н­­ ­­п­­у­т­­­к­­а­­­ ­­-­ ­­W­­W­W­.­B­G­­1­7­­­.­C­L­­U­B­­­

2021.03.03 | 08:21

27409
Съучастие във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каквото е и незаконната окупация на чужда държава са противоконституционни и противозаконни.
АнатемаНаБезбожниците

2021.03.03 | 08:15

27399
Нямаме работа там,момчета!

Добави коментар

Водещи новини