В Брестовица започна изграждането на дублиращи кладенци за чиста вода

26 февруари 2021 17:06

В Брестовица започна изграждането на дублиращи кладенци за чиста вода
© pixabay
366 1

В пловдивското село Брестовица, община "Родопи", започна изграждането на дублиращи тръбни кладенци за чиста питейна вода. Те ще бъдат снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика и ще осигурят битовото водоснабдяване на селото.

Началото на дейностите бе даден от областния управител на Пловдив Дани Каназирева и от управителя на ВиК - Пловдив Спартак Николов, съобщава БТА.

В Брестовица представят варианти как да се реши проблемът с питейната вода

Новите водоизточници ще са три, ще дублират старите и се намират в помпената станция край с. Кадиево.

Николов уточни, че средствата за изграждането им са в размер на близо 120 000 лева и са осигурени от ВиК. Срокът за изпълнение е 20 работни дни. Той допълни, че работата за изграждането на новите тръбни кладенци е започнала веднага, след като е излязъл експертния доклад и предписаните от специалистите в него мерки.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за да не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения - водоеми и помпена станция.

В тази връзка Каназирева каза, че очаква през следващата седмица да започне процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод. Според главния експерт в Областна администрация инж. Митко Стойчев, новият водопровод може да се положи на мястото на стария без да се налагат изкопни работи.

Мая Йорданова
366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Karena22

2021.04.10 | 03:57

92380
­­В­и­­­ж­­­т­е­­­ ­­­м­­­о­я­­­т­а­­­ ­­т­и­­­й­­­н­ ­­п­­­у­­т­­­к­­­а­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­­­W­­­.­­B­­­G­1­­­7­.­­­C­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини