Хидрогеолози с подписка до МОСВ заради наредба за анализ на водите

  • 15 юни 2021 14:23

  • 583
  • 0
Хидрогеолози с подписка до МОСВ заради наредба за анализ на водите
© Булфото архив

В подписка до Министерство на околната среда и водите хидрогеолози от Пазарджик и от страната настояват за промяна на наредбата, според която се изисква пълен химичен и радиологичен анализ по 41 показатели дори и за кладенци, които се използват за непитейни нужди.

Промените започнаха да се прилагат от басейновите дирекции преди няколко месеца.

Водата от язовир Тича вече не е мътна и е годна за пиене

Според хидрогеолозите това оскъпява двойно узаконяването на кладенците за непитейни нужди - независимо дали са стари или новоизградени, коментира инж. Валентин Ненков пред БНР.

„Искаме в нея ясно да се регламентира - когато водовземното съоръжение, било то кладенец или извор, се ползва за питейно-битово водоснабдяване и влагане на водата в продукти хранителни и от парфюмерийното производство, тогава се правят пълни изследвания такива, каквито са в член 10 от Приложение 1 на наредбата. Когато обаче водата от водовземното съоръжение се ползва за други нужди, било автомивка, било бъркане на бетон или пък поливане на тревни и цветни насаждения, било отопление, тогава има два варианта - или на всички да се прави кратък съкратен химичен анализ 24/28 показателя, както беше досега, и другият вариант е - ако някой в министерството смята, че е по-добър, нека го направят и така - за всеки вид водоснабдяване ясно да бъде написано какъв вид химично изследване трябва да се направи, кои точно показатели да се хванат. Това е целта на въпросното писмо, защото няма никаква логика“, заяви инж. Ненков.

 

Мая Йорданова
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини