Искат от месинг от МО за Военния мемориал на гарнизон Разград

  • 26 февруари 2021 16:06

  • 184
  • 1
Искат от месинг от МО за Военния мемориал на гарнизон Разград
© Областна администрация Разград

Вдъхновителите и поддръжниците на инициативата за изграждане на Военен мемориал в Разград ще настояват пред Министерството на отбраната да им осигури месинга за отливане на скулптурната група. Предложението на инициативния комитет е обсъдено на днешното онлайн заседание на Областния съвет за военните паметници, съобщават от областната администрация.

Заместник-областният управител Евгени Драганов е споделил, че Министерството вече е подкрепяло по този начин подобни кампании в страната. Според първоначалните изчисления един такъв жест ще намали сериозно разходите по изграждане на монумента.

Вижте каква е организация за посещения на градски паркове в Плевен

Разчетите сочат, че необходимата сума за направата на монумента е над 100 000 лв., а само изработването на скулптурната група ще струва около 50 000 лв., е уточнил Драганов. Той е добавил, че досега в подкрепа на родолюбивата инициатива Министерството на отбраната е отпуснало на Инициативния комитет 11 000 лв., а Община Разград е предоставила 15 000 лв.

Предвижда се Военният мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода от 1878 до 2009 година, да бъде разположен на входа на града. Паметникът ще представлява арка с два изправени коня и разперен орел горе. Долу, в основата му, ще има огън, който ще бъде осветен в ярко червено, наподобяващо "вечен огън". На мемориала ще има плочи от гранит с изписани наименованията на поделенията през различните периоди.

На заседанието са били приети и предварителните заявки на общините в област Разград за ремонт и поддръжка на военните паметници за настоящата година. Кои от тях ще бъдат одобрени ще се реши, след като бъдат изготвени и представени всички необходими документи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Yolandaa19

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­и­­­ж­­­т­­е­ ­­м­­­о­­я­т­а­­ ­­т­и­­­й­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­­а­­ ­­-­­­ ­W­W­­W­­.­­­B­­G­­­1­­7­­­.­C­­L­­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини