Д-р Москов разкри как да избегнем нов локдаун

  • 26 февруари 2021 11:00

  • 3666
  • 4
© Novini.bg

Във връзка с COVID кризата и проблемите с ваксинациите Novini.bg потърси мнението на бившия здравен министър д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва. Той се съгласи да отговори на нашите въпроси.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26535

- Д-р Москов, какво е Вашето мнение за „зелените“ коридори за ваксинация?

- Идеята да има зелени коридори е добра, защото тя дава възможност на всеки, който има желание, да се ваксинира максимално бързо. Когато има налична ваксина, тя трябва да се използва. Но за да обявиш „зелени коридори“, преди това трябва да имаш необходимото количество ваксини. Това не се случи. Не можеш да кажеш на хората: „Елате да се ваксинирате!“ при положение, че нямаш необходимото количество.

- Появиха се разнообразни мнения за различните ваксини. Според Вас има ли някоя, която да е по-добра от другите?

- Мнението ми на лекар е, че каквато ваксина има на разположение, с нея трябва да се ваксинира човек. Разбира се, има малки изключения, които са свързани със заболявания на кръвта и туморни заболявания. От гледна точка на качество, ефективност и изработване на имунитет трите ваксини от всички международни научни проучвания имат сходен профил: намаляват заболеваемостта, намаляват възможността за разпространение, което е интересен феномен – не само че не се разболяваме, но и е по-малка вероятността да пренесем вируса, и трето – намаляват нуждата от хоспитализация и интензивни отделения, където вече е страшното.

Петър Москов призова за силен десен съюз

- Като бивш министър на здравеопазването как оценявате подхода на правителството за справяне с COVID кризата?

- Въпросът е дълбок. Аз бях от горещите защитници на мерките за затваряне миналата година, защото тогава и обществото, и болниците бяха голи и боси от гледна точка на възможност за противодействие на това нещо. Ние не знаехме какво точно е то, за Бога! В гората има мечка, ние не сме я виждали. Сигурни сме, че е там, но нямаме оръжие, с което да ѝ се противопоставим. Една година по-късно няма никаква причина тази философия да бъде продължавана, защото болниците вече са снабдени с всички консумативи, има изградена логистика, а обществото е подготвено и информирано по темата. Знаем в болниците вече какво лекуваме много по-добре отколкото преди една година. Аз съм убеден, че оттук нататък трябва да се промени стратегията. Не може да е така: затваряме, след известно време отваряме като намалят бройките до някакви числа, после чакаме да се повишат и пак затваряме. Този подход трябва да бъде променен със следния: няма да затваряме повече. Вместо затваряне, когато се увеличи бройката на заразените, следва процес на задължително тестване. Това води до изолиране на заразените в карантина. Животът трябва да продължи, но това изисква различно усилие на цялата администрация. Изолираните получават болнични от НОИ, за да имат доходи. Всеки различен подход няма да ни даде възможност ние като общество да преминем заедно през кризата.

Петър Москов: Държавата е слаба и заложник на търговски интереси

Освен това, от 300 болници в България само около 10 се отзоваха на заповедта на министъра да се включат в борбата с COVID-19. Когато си на война, не можеш да излезеш само с петте си елитни дивизии и да очакваш, че няма да бъдеш разбит. А врагът е заразата.

- В кои сфери можеше да се постъпи по различен начин?

- Шапка свалям на учителите за изключителни усилия. Всички знаем, че онлайн обучението не е същото. За мен решението е задължително тестване през определено време. Вече има и PCR тестове с изключително висока точност, които се правят със слюнка, а не с бъркане в носовете или в гърлата на малки деца. Такива тестове могат да се гарантират в училищата. Ако ние се съгласим задължителното тестване да бъде цената, то можем да имаме нормален начин на живот.

Чуйте повече в прикаченото видео.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26535

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3666 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2021.02.26 | 14:15

4
ДОКТОРЕ, ТИ СИ ЗА РАЗСТРЕЛ ДЕТО ЛИКВИДИРА НАЙ-ГОЛЯМАТА НА БАЛКАНИТЕ БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА В РАДУНЦИ ТОЛКОВА НЕОБХОДИМА СЕГА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОВИД 19
Да

2021.02.26 | 13:14

3
Ако пък го изберат ще видите колко е некадърен
Водкин Здравомислов

2021.02.26 | 12:36

2
От щатите ще ви кажа, че от десетина години грипните безплатни ваксини се рекламират в магазините за най-бедните.
Гост

2021.02.26 | 11:42

1
Стига вече с това "разкри"....Големи тайни няма що:))))

Добави коментар

Водещи новини