Фандъкова: Финансовата дисциплина на София, която сме гарантирали, е едно от условията за стабилността и развитието

25 февруари 2021 15:06

Фандъкова: Финансовата дисциплина на София, която сме гарантирали, е едно от условията за стабилността и развитието
© Булфото (архив)
254 5

Бих приела почти всички предложения, но за съжаление парите, с които разполагаме са крайно число, а финансовата дисциплина на София, която сме гарантирали, е едно от условията за стабилността и развитието. Това заяви днес по време на сесията на Столичния общински съвет /СОС/ кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предложенията на опозицията за увеличаване на средствата в бюджета в определени сектори.

Кметът каза, че се е запознала с получените от политическите групи и общински съветници предложения за промени в бюджета. Исканията за нови разходи се основават на искане за чувствително увеличение на приходите - от 25,7 млн. лв. до 70 млн. лв. За съжаление, експертните оценки показват, че нямаме основания за подобен оптимизъм във време, в което държавата и света все още се борят с една от най-сериозните кризи, която от здравна прерасна в икономическа, посочи кметът.

За Фандъкова е важно, че всички искания са за увеличаване на средствата по стратегическите приоритети, които са определени. Приемам го като категорично потвърждение за моята визия за развитие на града, която софиянци подкрепиха и се надявам да работим в тази посока, посочи тя. По думите ѝ показателен за това е фактът, че няма нито едно предложение за намаляване на средства в определен сектор.

Аз лично бих приела почти всички предложения, но за съжаление парите, с които разполагаме са крайно число, а финансовата дисциплина на София, която сме гарантирали, е едно от условията за стабилността и развитието.

Според кмета два са секторите, които категорично се нуждаят от повече средства. Първият, това е градският транспорт, който пострада най-тежко през миналата година. Всички знаете, че имаше месеци, в които спадът на пътуванията заради COVID, беше над 50-60 процента, достигна и 70 процента. Въпреки всичко, заедно с вас, не допуснахме намаляване на интервалите на движение. Това носи и продължава да носи големи загуби. Завишихме средствата спрямо миналата година с 15 млн. лв., но ситуацията продължава да е тежка и развитието на пандемията в следващите месеци ще бъде ключово за сектора. Затова тази тема е отворена и работим по нея, като се надявам заедно да намерим решение и с помощта на държавата, отбеляза Фандъкова.

Кметът е съгласна предложенията за повече средства за отчуждаване. Тя каза, че ще предложи в рамките на годината, ако има добра събираемост и възможност, тези средства да бъдат увеличени допълнително. Залагането на 10 млн. лв. за отчуждаване в момента обаче няма да почива да реални приходи и трябва да осигури стратегическите проекти, каза Фандъкова.

Бюджетът на София за 2021 г. ще бъде в размер на близо два милиарда лева

Тя определи като успех работата на главния архитект в последните 4-5 години, особено по отношение на размера на дарените имоти, които попадат в улици - през 2020, 2019 и 2018 г. Благодарение на даренията спестяваме годишно между 14 и 16 млн. лв., които са реално спестени средства от отчуждаване. Благодарение на промените в ЗУТ, които бяха приети по наше предложение, ще имаме възможност да продължаваме развитието при ограничения финансов ресурс с безспорното участие на инвеститорите. Това ще освободи ресурс за отчуждаване за големите инфраструктурни проекти, училища и детски градини, което безспорно е наша задача, каза Фандъкова., цитирана от БТА.

Важна задача ще бъде да се намери решение за обезщетяване на собствениците на реституирани имоти в съществуващите паркове на София. В момента комисията по Екология и "София план" имат задача да изготвят общата финансова рамка, посочи кметът. По думите ѝ предварителните оценки сочат, че става дума за стотици милиони левове, които са непосилни за бюджета на София. Затова е нужно да се изработи механизъм, съвместно с държавата, по които тези терени да бъдат придобити от Столична община от собствениците им по справедлив начин, допълни столичният кмет.
 

Novini.bg
254 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Lindaa21

2021.04.10 | 03:57

92602
­В­и­ж­­т­­­е­­­ ­­м­о­­я­­­т­­­а­­­ ­т­­­и­й­­­н­­­ ­п­­у­­­т­­к­а­ ­-­­­ ­W­­W­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­C­­­L­U­­­B­­­
АЛО ГЕРБ КОРУПЦИЯТА

2021.03.19 | 11:25

45548
ЗАЩО ПЪРВО НЕ СИ ОПРАВИТЕ ПЪТИЩАТА ЧЕ АСФАЛТА СЕ РОНИ И ПО ТЯХ ИМА ГОЛЕМИ ДУПКИ КОЙТО ПРИЧИНЯВАТ КАТАСТРОФИ И УМРЯХА МНОГО ХОРА ЗАРАДИ ВАС И МЕТРО ВИ СЕ СЧУПИ СМОТАНЯЦИ
НикогаВечеСДС,БСПиГРОБ-Чума

2021.02.25 | 19:52

22499
В Ес-класата,в която се драняскаш всеки ден ток не бие и не е студено,като в ковчега на детето, което загина заради безхаберието ти - нали Фандък!?
ANTIFA

2021.02.25 | 18:59

22462
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ
Просто човек

2021.02.25 | 15:44

22255
Фандупкова, още ли не си подала #ОСТАВКАТА?!

Добави коментар

Водещи новини