Бюджетът на София за 2021 г. ще бъде в размер на близо два милиарда лева

  • 25 февруари 2021 11:15

  • 257
  • 1
Бюджетът на София за 2021 г. ще бъде в размер на близо два милиарда лева
© Булфото (архив)

Предлагаме бюджет в размер на 1.891 млрд. лв., в него са заложени три стратегически цели. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет по повод приемането на бюджета на Столична община за 2021 г.

,,В последната година преживяваме големи промени, пандемията промени много от дейностите на града ни. Нанесе ни много щети, промени икономическата активност. Трябва да работим така, че да подпомогнем излизането от икономическата криза. Основен механизъм е бюджетът'', заяви Фандъкова.

Бюджетът е фокусиран върху краткосрочното прилагане и постигане на три стратегически цели - изграждането на стратегическа инфраструктура, осигуряване на места в детските години за всички деца от 3 до 6-годишна възраст до края на мандата, подобряването на качеството на въздуха и чистота на града.

Общият размер на заложените пари в бюджета на Столична община за 2021 г. е 1.891 млрд. лв. 511 703 млн. лв. е капиталова програма на общината, като около 50% от него са безвъзмездните средства, които сa привлечени по европейските програми.

140 млн. лв. се насочват за изграждане на транспотна инфраструктура. В списъкът с обекти са изграждането на нови булеварди, разширението на бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, Източната тангента, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“. Ключови основни ремонти и реконструкции са заложени на улици и булеварди от различни райони на града – ул. „Кукуш“, тунела за „Люлин“, тунела на НДК, бул. „Царица Йоанна“ заедно с трамвайния път, ул. „Чепинско шосе“.

Дончо Барбалов разкри кои ще са ключовите ремонти в София през 2021 г.

Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г. и вече има сключен договор за изпълнение, е трамвайното трасе на бул. „Цар Борис III“ от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Стойността е над 30 млн. лв., средствата за осигурени по ОП „Региони в растеж“. 50 млн. лв. са предвидени за ремонти в кварталите и пътна безопасност.

За изграждане, разширение и ремонти на детски градини, ясли и училища са предвидени 65,7 млн. лв. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясни, с тях очакванията през тази и следващата година, когато ще завършат, са да бъдат отворени 185 нови групи. Фандъкова посочи, че 1,6 млн. лв. са заложени за проектиране на 16 нови сгради на детски градини, които да бъдат включени в строителната програма за следващата година.

4.6 млн. лв. са предвидени за градските паркове, а над 10 млн. лв. за инвестиции в културата.

Финансовата дисциплина на София е едно от условията за стабилност и развитие. Два сектора се нуждаят от повече средства - градският транспорт и отчуждаването, обясни Фандъкова.

Тя уточни, че успех за Общината е, че само за последните три години, благодарение на последователната политика и разговори с инвеститори, от отчуждаване са спестени между 14 и 16 млн. лв. за придобиване на терени за улици, които да могат да се изграждат.

Последвайте канала на

Novini.bg
257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Rhondaa19

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­­и­­ж­т­е­ ­­м­­о­­я­­т­­а­­ ­­т­­­и­й­­н­ ­­­п­у­­т­­­к­­а­­ ­-­­­ ­­W­W­W­­.­B­G­­1­­­7­­­.­­C­L­­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини