Забавачки без лиценз бавят деца

  • 08 май 2012 06:08

  • 866
  • 0
Забавачки без лиценз бавят деца
©

Никой не контролира какво се случва в детските градини, които работят без лиценз.

Това разказа пред агенция Стандарт Нюз Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), която от години воюва със забавачките ментета.

"От просветното министерство се оправдават, че нямат право да проверяват фирми, които не са лицензирани от МОМН, а са регистрирани само по търговския закон. Повечето забавачки под прикритие са заявени като фирми. За да имат право да обучават деца обаче, задължително трябва да имат лиценз от МОМН. Без него нямат право и да издават удостоверения за училищна готовност", поясни Славчева. Запознати разказват, че много от тях не допускат на проверки не само инспектори от МОМН, но и контрольори за пожарна и аварийна безопасност. "Никой не знае какво става там.

Може да е секта, може да е нещо друго. Нямат нито учебни планове, нито са получили одобрение на материалната си база. Някои тъпчат децата в тесни стаички, други пък не назначават детски учители, а наемат роднини, за да пестят пари", каза Славчева. При това таксите на много от тези градини не са по-ниски от тези на легалните. Има цени по 300-350 лв., но стигат и до 700 лв. "Много от тези хора не плащат и данъци", каза шефката на БАЧУ. Най-лесният начин да направиш забавачка менте е да регистрираш детски център. Подобен имал и шоуменът Къци Вапцаров, спомни си Славчева.

При преброяване миналата есен БАЧУ констатира общо около 100 забавачки менте в страната. Най-много са в столицата - около 70. По-малко са в Пловдив, Варна и Бургас - всички градове, където има проблем с местата в детските градини. Асоциацията е подала списъка в МОМН и веднага някои от нелегитимните градини започнали да готвят документи за регистрация. "Тази година цифрата със сигурност е нараснала", подчерта Славчева. По настояване на асоциацията в новия образователен закон са предвидени глоби за онези, които създават образователни институции без лиценз - в това число попадат и забавачките. Сумите са 5000 лв. за първо нарушение до 10 000 лв. за второ.

Последвайте канала на

866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини