Катапулт ще "пръска" цветя на Царевец

  • 07 май 2012 17:37

  • 1551
  • 0
Катапулт ще "пръска" цветя на Царевец
©

250-килограмов катапулт, който изстрелва цветя, е най-новата атракция на Царевец. Това съобщи за "Стандарт" директорът на РИМ Иван Църов. Древната машина е била монтирана там преди ден, но все още не може да стреля.

Пусковият механизъм ще се поставя само, когато се правят демонстрации, за да не реши някой да реши да стреля сам. Новата атракция ще радва туристите на хълма Царевец от началото на новия туристически сезон. Предстои да бъдат монтирани още три катапулта с различни размери на няколко места в крепостта. Те са изработени по идея на членовете на великотърновския клуб "Традиция" и Регионалния исторически музей.

Първото метателно съоръжение беше монтирано близо до пирамидата на Царевец. Катапултът тежи около 250 кг. и е изработено от дъбови греди по стари рисунки от византийски хроники. Най-сложната част от машината е изхвърлящата пружина, която се състои от 12 оплетени въжета, които се натягат с лост, за да се получи метателното действие.

Катапултите ще бъдат идентични с тези, използвани през Средновековието, от времето на обсадата на Одрин и Солун през 1205 и 1207 г. при царуването на Калоян. Демонстрациите с тях ще се извършат на големи празници и те ще изстрелват цветя.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини