Обмислят по-нисък данък за онлайн хазарта

  • 07 май 2012 14:23

  • 681
  • 0
Обмислят по-нисък данък за онлайн хазарта
©

Данъците за хазарта ще се променят още от първи юли, а залаганията по интернет ще се облагат с по-ниска ставка, отколкото тези в букмейкърските пунктове.

Това прогнозира Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия към Народното събрание, цитирана от Капитал. Така тя потвърди изказването на финансовия министър Симеон Дянков от петък, че интернет залаганията ще се облагат с по-ниска ставка от традиционния хазарт.

Според експерти, работещи по проекта, кварталните пунктове за залози също могат да се преоборудват и вместо клиентите им да попълват фишове, да правят залозите си на електронен терминал. Така те също ще се възползват от по-изгодното облагане. Размер на новата данъчна тежест обаче не бе коментиран нито от Дянков, нито от Менда Стоянова.

Различните ставки за двата вида хазарт се предвиждат като застраховка на правителството, че с допълнителните приходи от облагане на интернет залозите няма да се загубят данъчни постъпления от понижаване на сегашните ставки за "наземния хазарт". За миналата година корпоративният данък от залагания е около 126 млн. лв.

Менда Стоянова посочи, че в момента Министерството на финансите подготвя изцяло нов закон за данъци върху хазарта. Промяната ще засегне данъците върху залози на спортни събития, тото игрите, казината, бинго залите и други подобни дейности. Тяхното облагане сега се регулира от Закона за корпоративното подоходно облагане. В него има специална глава, посветена на хазарта, но управляващите смятат, че материята е станала обемна и регулациите й трябва да се отделят в специален закон.

През март ГЕРБ с гласовете и на ДПС и независими депутати приеха изцяло нов Закон за хазарта, който ще влезе в сила от първи юли в основната си част, а игралните зали получават отсрочка да изпълнят новите изисквания за брой уреди и площ до края на следващата година.

С него за първи път управляващите се опитват да регулират залаганията по интернет, които досега се осъществяваха свободно, и в бюджета не постъпваха данъчни приходи от тях. Докато за офлайн залозите върху спортни състезания и случайни събития, както и в бинго залите има данък от 15%. При това той е върху общия размер на събраните залози, а не върху печалбата, която се получава, когато от приходите се приспаднат платените печалби.

Според представители на бранша това е несправедлив режим и срещу него недоволстват както наземните, така и онлайн операторите. Аргументът им е общ - повече то 80% от събраните залози се връщат към някого от залагащите като печалби и след облагане върху общия оборот почти не остава нетен приход, от който да приспаднат останалите си разходи и да формират печалба. Според тях облагането върху оборота дори е по-близо до косвените данъци, защото се събира независимо от финансовия резултат.

С новия закон за данъци върху хазарта ще се цели поносимо данъчно облагане за интернет букмейкърите и така да се мотивират да излязат на светло, вместо залозите към тях да станат незаконни. За тези, които откажат да плащат данъци в България, пък бе предвидено достъпът до сайтовете им да се забрани от цялата страна, включително и с филтриране на интернет пространството.

Според Симеон Дянков допълнителните приходи от облагане на интернет залаганията трябва да се насочат директно за детско-юношески спорт. Такава система за целево събиране на данъци и насочването им за определена политика към момента не съществува в публичните ни финанси.

Данъчните идеи на финансовия министър обаче бяха приети негативно от Българската асоциация на развлекателните и хазартните игри и от "Евробет" и "Еврофутбол". В прессъобщение, цитирано от "Фокус", организацията съобщи, че възприемането на различно облагане на хазартните нарушава действащите в България и Европейския съюз принципи на данъчно облагане.

"Ако този прецедент стане факт, това би довело до подвеждането на държавата под отговорност пред Европейския съд и значителни финансови щети за нея", се казва в изявлението. Справка показва, че в Европейския съюз има и други държави, които облагат с различни ставки интернет залаганията и наземната букмейкърска дейност, като предимството е за онлайн операторите.

Последвайте канала на

Novini.bg
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини