И в Хасково почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

  • 01 февруари 2021 11:59

  • 512
  • 2
И в Хасково почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
© Областна администрация Хасково, фейсбук

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова положи цветя в памет на жертвите на комунистическия режим. Пред паметната плоча на разстреляните от партизаните офицери и военни в Хасково, заедно с областния управител, паметта на убитите почетоха и кметът на община Хасково Станислав Дечев, зам. областният управител Митко Петров, председателят на Общински съвет - Хасково Таня Захариева, зам.-кметовете на община Хасково Мария Василева, Динко Тенев и Танер Емин и секретарят на община Хасково Пламен Лечев.

„Днес, 1 февруари, отдаваме почит към жертвите на т.нар.“народен съд“ и комунистическия режим. 1 февруари 1945 г. влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди. Само на този ден на смърт са осъдени, а малко по-късно и екзекутирани - 147 души. Тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 8 царски съветници, 23 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Бойко Борисов: Вечна памет на жертвите на комунистическия режим!

Няма оправдание за събитията след 9 септември 1944 г., наречен от инициаторите си „Народен съд“. Светла памет на жертвите!“ – Това написа в личния си профил в социалните мрежи Областният управител д-р Стефка Здравкова по повод 1 февруари - Денят за почит към жертвите на комунизма.

Последвайте канала на

Novini.bg
512 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мирен договор

2021.02.01 | 12:53

2
Народният съд е създаден в съответствие с няколко решения на Великите сили от антихитлеристката коалиция по време на войната, и специално по силата на чл. 5 на Парижкия мирен договор, задължаващ България да проведе такъв съд. В съответствие с тези решения правителството на ОФ приема „Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“. Създаването му е потвърдено от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 г. в Лондон и от декларация на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., както и от Женевската конвенция от 1949 г. в защита на жертвите от Втората световна война. В международен план Народният съд е легитимен и никога никой от Великите сили не го е обявявал за престъпен. Провеждането му става под надзора на Междусъюзническата контролна комисия в София, която не е оспорила решенията му.
Ценко Ценков

2021.02.01 | 12:43

1
Видяла жабата че подковават коня...

Добави коментар

Водещи новини