АПИ с призив: Не пътувайте в Севроизточна България и през проходите

27 януари 2021 12:21

АПИ с призив: Не пътувайте в Севроизточна България и през проходите
© Булфото/Архив
1558 1

Към момента всички магистрали са проходими при зимни условия. Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Той каза, че отпада ограничението за движение на коли над 12 тона в Софийска област по магистрала "Хемус".

Проходите са проходими с изключение на "Беклемето", който е затворен за всички моторни превозни средства поради обилния сняг и голямото снегонавяване. Остава ограничението за тежкотоварния трафик в проходите в област Смолян и по направлението Белово - Юндола, и Девин - Михалково. Терзийски съобщи, че отпадат ограниченията за движение на коли над 12 тона по направленията София - Русе, и София - Варна, в областите Ловеч и Велико Търново. В отговор на въпрос Терзийски каза, че в АПИ нямат информация за бедстващи хора и закъсали автомобили по магистралите и по цялата републиканската пътна мрежа. Усложнява се обстановката в Североизточна България. Днес има оранжев код за девет области в Източна България, допълни Терзийски.

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър за 16 области за утре

Директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" инж. Даниел Иваничков, който също участва в брифинга, съобщи, че започват снегонавявания в областите Шумен, Бургас и Добрич. Към момента Каварна - Шабла - участъкът от главния път, е затворен за всички видове моторни превозни средства поради снегонавяване, движението в участъка Шумен - Каолиново, е ограничено за тежкотоварните коли над 12 тона, както и във Варна - по третокласния път към Аксаково. Даниел Иваничков призова шофьорите да карат внимателно, защото се очакват сериозни количества валежи от сняг в Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Над 1300 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

От АПИ призоваха да се пътува в тази част на страната и през проходите само при необходимост, а ако това се налага, колите да са подготвени за зимен път. Апел беше отправен и към водачите на тежкотоварни коли да спазват разпорежданията на Агенцията и МВР, за да не се затруднява работата на снегопочистващата техника. Терзийски каза, че в проходите всички коли, които са били без вериги, са били спирани, за да не затрудняват движението.

Той информира още, че след постъпили сигнали са отстранени паднали дървета и клони в Искърското дефиле и в района на Смолян. В отговор на въпрос Терзийски каза, че не са установени нарушения на договора с "Автомагистрали" ЕАД, предаде БТА.
 

Novini.bg
1558 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2021.01.27 | 13:33

139992
Жалки, смешници! 5см сняг и блокаж на всичко. Ей, аборигени имате претенции, че сте в Европа. БУЛГАРИСТАН-АБСУРДИСТАН! До там я доведохте България!

Добави коментар