Университетски преподавател: Разнасят чиновниците като купчина пране

  • 04 май 2012 15:25

  • 1198
  • 4
Университетски преподавател: Разнасят чиновниците като купчина пране
©

Законопроектът поражда сериозни опасения във всички направления. Като всяка претупана работа и тази ще има лош ефект.

Това каза пред БНР преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Александър Маринов по повод приемането на закона за гражданската конфискация.

"Местенето на ведомства
е пълна глупост, нито това е начинът, нито му е времето. Такова нещо не се прави, за да напъдим някои чиновници и да съдадем няколко работни места в други градове. Това е невежество, некомпетентност и авантюризъм", категоричен бе той.

"Ако го използват просто като дъвка за медиите, значи не си дават сметка какви са последиците за обществото от такива приказки - пълна девалвация на авторитета на институциите. Ако можеш да ги разнасяш като купчина пране, какъв авторитет могат да имат те? Има куп недоразумения, този ход нито е изчислен финансово, нито е съобразен със сега действащата административна уредба. Такава практика е много рядка и винаги следва някаква логика. В Гърция имаше министерство за Тракия и Македония и беше разположено в Солун, но това беше логично. На толкова глупости се наслушахме, че тази не е най-голямата. Столицата е епицентър на управлението на държавата, естествено, че институциите трябва да са там. Модерната администрация е неутрална и независима от политически натиск. У нас политиците искат лична лоялност от администрацията. Политиците се сменят, институциите остават. Администрацията у нас е място за назначаване на приближени и партийни храненици. Работа вършат не повече от 50 процента от хората, другото е баласт, спуснат с парашут", каза още доц. Маринов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1198 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Георги Христов

2012.05.05 | 11:53

2
Чакай бе и ти разсъждаваш като американците ? Още ли не си разбрал,че истинските специалисти и експерти и квалифицирани работници и с много сиво вещество идват всички от провинцията- а не от София. Знаете ли всички тези министерства които ще се изнесът извън София с колко по достойни и сериозни чиновници по места ще се попълнят от местни кадри с интелект. Цяла България работи за София и когато се наложи да си уреждаме някакви документи в дадено министерство- направо се отчайваме от разкарване;от изнудване на подкупи и от тромава бюрократична администрация. Да не би софиянци да са застраховани само за меките кресла- ...

2012.05.05 | 12:02

4
Ей, "специалиста" ти си напълнож зомбиран от поредния сценарии от гербарастката политика "разделяй и владей"! Всичко ли друго решиха та се захванаха с "административната реформа"? Къде тук виждаш логика насред свирепа финансова криза, беднотия и мизерия да се предприемат подобни стъпки! Освен да ни изпокарат и по линия "столица-провинция"! Това е върхът на простотията и показва истинския лик на "загрижените" за българи гербарасти! Що като говориш за нови работни места, не кажеш за същия брой закрити работни места на старото място! Какво става със съдбата и кариерата на живещите в столицата специалисти, които не могат или не искат да се преселват поради прищявката на Рапона? Или дай да откриваме работни места за НАШТЕ ХОРА по места, това ли излиза? И след това какво - за един документ ще пътуваме до Търново, за друг до Русе, аза трети до Бургас, а за четвърти до Пловдив и Видин ли бе! Аман от гербарски серсемлък и гьонсуратлък!

2012.05.05 | 11:54

3
Какво значени има дали един чиновник родом от Силистра (например)дали ще го пратиш в София , Русе или в Пловдив ? А всички агенции са подконтролни на някой министър или зам. министър и без техния подпис нищо не се случва . И представи си сага пък какво мотане ще падне ! Ще четем в съвременен преразказ А. Константинов - Бай ганьо до София и назад ...
4i4o go6o

2012.05.04 | 23:21

1
Вместо да ги съкратят чиновниците до към 30 000 те се чудят къде да ги скрият че много бие вече на очи са много на брой,много некадърни и корумпирани и че няма скоро да има реформа по същество главно защото болшинството от българските политици ( както местните така и тези във София са 95% от редиците на чиновниците, а както знаем гарван парвано око не вади така, че реформа няма да има и понеже много хора си отвориха очите по отношение на канцеларските флегми ( а идват избори които ГЕРБ се надява да спечели пак ) се чудят къде да ги покрият че да не бият толкова на очи .

Добави коментар

Водещи новини