Кампания „50 милиона стъпки“ в подкрепа на хората с епилепсия

  • 13 януари 2021 11:07

  • 182
  • 0
Кампания „50 милиона стъпки“ в подкрепа на хората с епилепсия
© АРДЕ

По повод Международния ден на хората с епилепсия, който предстои да отбележим на 8 февруари 2021 г., Световното бюро по епилепсия (IBE) и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) като партньор за България организират инициативата „50 милиона стъпки за хората с епилепсия“. Кампанията започна на 4 януари и ще продължи до 8 февруари 2021 г., с дейности в над 140 държави едновременно. В този период всеки човек, от всяка точка на света ще има възможност да въведе броя на изминатите от него крачки в подкрепа на хората с епилепсия на уебсайта на инициативата 50millionsteps.org или да заяви своята съпричастност в социалните мрежи с хаштага #50MillionSteps. Инициаторите се надяват броят на регистрираните стъпки в знак на подкрепа да достигнат и надминат 50 милиона, колкото са хората с диагноза епилепсия по света. Това съобщават от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Кампанията има за цел да привлече общественото внимание към проблемите на хората с епилепсия, да повиши осведомеността относно тази диагноза и да допринесе за повишаване качеството на живот на тези, които живеят с нея. Същевременно, тъй като повечето организации по света, които работят в подкрепа на хората с епилепсия, разчитат на щедростта на дарители, инициативата дава повод за гласност и възможност за набиране на средства за жизненоважни дейности. Тази година Асоциацията на родители на деца с епилепсия набира средства за закупуване на преносим апарат за електроенцефалограма (EEГ).

ЕЕГ-наблюдението се използва за проверка на необичайна електрическа активност в мозъка и е ключово изследване при диагностицирането и в хода на лечението при хора с епилепсия. Обикновено се извършва в лечебно заведение, но закупуването на преносим апарат от АРДЕ ще позволи и проследяване в домашни условия, както и изследване на пациенти в по-малките населени места в България.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия от години организира безплатни прегледи в отдалечени региони от страната със съдействието на медицински специалисти. Преносимият апарат за ЕЕГ изследване би помогнал тези инициативи да станат още по-полезни за хората. „Сегашната сложна обстановка и разговорите с наши лекари специалисти ни помогна да разберем, че този апарат ще бъде полезен за лежащо болни или хора, които в момента не могат да бъдат прегледани и да бъде установено тяхното състояние, поради влошаване на епилептичните пристъпи“, коментира Веска Събева, председател на АРДЕ.

Още 25 деца получиха дарения от "Българската Коледа"

Всеки желаещ може да изрази подкрепата си към кампанията „50 милиона стъпки“ и хората с епилепсия по един от следните начини:

• Като измервате изминатите крачки и регистрирате броя им в уебсайта 50millionsteps.org Няма значение дали вървите или бягате, дали се движите напред или назад, в парка или в дневната си стая. Броя на стъпките си можете да следите с тракер на смартфона си или да ги изчислите в зависимост от изминатото разстояние. Обикновено човек прави 1350 крачки на 1 километър.

• Като споделите в социалните мрежи снимка или видео „в крачка“ с хаштага #50MillionSteps. Стъпките на домашния любимец също могат да участват. За по-състезателно настроените, на уебсайта на инициативата са обявени и няколко конкурса с награди.

• Като споделите информация за кампанията, за да достигнем до колкото се може повече хора.

• Като подкрепите финансово каузата за закупуване на преносим ЕЕГ апарат за нуждите на хората с епилепсия в България. Сумата не е голяма, в рамките на няколко хиляди лева (в зависимост от дарените средства ще бъде избран подходящ модел и производител). Дарителска сметка на АРДЕ: IBAN BG29STSA93000026565540.

„Ще се радваме, ако в навечерието на Световния ден на хората с епилепсия 8 февруари можем да отчетем тази коуза за успешно изпълнена. За всеки жест на съпричастност и подкрепа, сърдечно благодарим! Те ни дават увереност, че вървим в правилната посока“, коментира Веска Събева.

Последвайте канала на

Novini.bg
182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини