За ваксината пристрастно

  • 17 декември 2020 18:36

  • 5278
  • 0
За ваксината пристрастно
© Булфото /архив/ и нова тв

 Няма как да е безпристрастно. Не и след всичко, което трябва да понесем. Първо, искам да подчертая, че аз държа на ваксинациите и съм напълно убеден, че ваксините са спасили повече хора от всичките научно-технически достижения досега.    
   

В момента се нуждаем се от ясна, изчерпателна и честна информация.
    Всички въпроси, свързани с евентуални късни странични ефекти на предлаганата ваксина, са неизвестни. Не защото някой не иска да ги сподели, а защото от момента на първата ваксинация досега е минало по-малко от година. Няма как да се проследи петгодишен ефект, без да са минали пет години при голям брой ваксинирани. Тази неяснота крие риск, и всеки, от който се изисква информирано съгласие, трябва да го осъзнае.


   

Науката борави с доказателства, а не с намерения. А в медицината важи Хипократовото правило – „Първо не вреди!“.
   

Второ. Подробната информация за ваксината се държи все едно е тайна. Излиза, че производителят не иска да я сподели или ще го направи от немай къде в последният момент. Ясно е, че като извади данните само тесните специалисти ще  ги разберат, но нека не се създава допълнително недоверие.
    Деклариране, че фирмите се освобождават от отговорност при гаф! Брутално! Това не буди доверие, а страх.

За ковид от първо лице
    Масово се шуми за одобрения на ваксината по празниците. Сериозно ли? Точно когато обществото най-малко би се интересувало от това? Няма как да не направя аналогия с мутроид, който строи незаконен хотел на морето. Събота срещу неделя  в три през нощта идват десет бетоновоза, изсипват бетона, подписват се някакви документи на коляно и след това иди се оправяй. Все едно не сме го гледали този филм? Това звучи далавераджийски и престъпно. Като мошеническа схема.

Последното нещо, което вдъхва доверие са мошеническите схеми.
   

Рекламата е ужасяваща. То не бяха снимки на политици с предпазители на иглите. То не беше декларативно-възторжената пропаганда. Тагове по снимките, селебрита... Все едно ни продават прах за пране на завишени цени. Пропагандно, ама някак тъпо пропагандно.
    Не на последно място – какъв ни е изборът между ваксините или имаме избор от една? Това сериозно – няма ли да имаме опция за избор?
    Накрая клетият човек ще трябва да вземе решение. Да даде информираното си съгласие. При положение, че няма детайлна информация, пък и да има това не е ваксина в класическия й вид, а модерно генно инженерство. Определено това е бъдещето, но генните инженери сред джипитата няма. Повярвайте ми – няма.

Последвайте канала на

Емил Йотовски Емил Йотовски
5278 0

Свързани новини

Водещи новини