Домакинствата разхищават най-много храна

  • 11 декември 2020 09:58

  • 292
  • 0
Домакинствата разхищават най-много храна
© Pixabay

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна: средно около 500-600 евро на домакинство, както и хиляди килограми в България. Най-много изхвърлят домакинствата - 53%. Затова е важно да се научим да сме по-отговорни и да използваме храната максимално. 

Защото докато ние прахосваме храна, по света все още има райони с крайна бедност. Освен това влияем негативно и върху ресурси земята. 

Колко стува безплатната закуска на децата и кой контролира качеството на храната?

Има лесни и практични съвети за пазаруване, готвене, съхраняване и замразяване, също и приготвяне на нови ястия с остатъци от храна и/ли с части от зеленчуци, които иначе изхвърляме, с които всеки може да се постарае да хаби храната по-малко. Практични съвети може да срещнете и по проекта "Троята храна".

Той се изпълнява в шест страни – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Хърватия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Целта му е да повиши информираността по темата разхищението на храна. Също така да даде познания за това как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени; да информира за взаимовръзките между развиващите се и развитите страни по отношение на производството и потреблението на храни; и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата.

В България проектът се изпълнява от Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

До 16 декември пък се провежда инициативата "Твоята храна: Стани герой". Всеки може да участва и в играта, за да провери своите знания за храната и нейното правилно използване.

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини