Илияна Йотова: Жените учени са тихи герои

  • 08 декември 2020 14:10

  • 410
  • 0
© Пресцентър Президентство

Днес е модерно да се говори за герои. Живеем в такова време. Жените учени са такива тихи герои. Те са далече от светлините на прожекторите, но от тяхната работа зависи бъдещето ни. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в онлайн включване по повод връчването на наградите "За жените в науката".

Панедемията показа, че науката спасява света, затова инвестициите в нея не бива се пестят, добави тя.

Някак си обаче в политическата риторика науката присъства най-малко. И националните, и европейските бюджети за наука са повече от скромни. А тези икономии са икономии от здраве, заяви Йотова.

Все още робуваме на схващането, че науката е територия, запазена само за мъже. Жените все още са само 29% от учените в света. Освен това те не винаги са приети добре и не винаги са оценени. На фона на тези данни България е на второ място в Европа по дял на жени в науката, посочи вицепремиерът.

Медицинският университет организира уъркшоп на тема „От клетки до микрозоми”

Искаме жените в науката да са оценени и още по-добре мотивирани. Когато имат възможности, резултатите ще бъдат по-добри. Задача на държавата е да осигури подходящи условия на младите хора, дръзнали да се занимават с наука, каза още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

 



 

Последвайте канала на

Novini.bg
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини