И църквата възмутена от Закона за детето

  • 28 април 2012 21:18

  • 2591
  • 4
И църквата възмутена от Закона за детето
©

И Светият синод се присъедини към протеста на депутати, родители, неправителствени организации, които отрекоха авангардните постановки в новия проектозакон за детето.

"Църквата е възмутена най-вече от факта, че държавните служби изземват функцията на родителите", заяви Ловчанският митрополит Гавриил, председател на културно-просветния отдел в синода. Според него не може семействата да се лишават от правото да възпитават своите деца освен в случаите на безгрижие и злоупотреба от страна на родителите, които обаче са в рамките на изключенията и трябва да бъдат доказани, пише "24 часа".

Синодът вече е готов с проектостановището и ще го гласува след празниците.

Неодобрение към някои текстове изразиха и атонските монаси в Зографския манастир. "Изумяват ни дързостта и безразсъдството на някои съвременни законодатели и техния проектозакон за "защита" на детето, с който на практика те се опитват да отхвърлят хилядолетни и богоустановени традиции във възпитанието на децата. Пред очите ни става не само все по-стремително отдалечаване от най-базисните изисквания на християнството, но дори и от здравия човешки разум.

Да не говорим за грозни явления като все по-нарастващата детска престъпност, явното неуважение към родители и всеобщия разврат, които са пряк резултат от липсата именно на елементарна строгост във възпитанието (семейно и училищно), а също и от липсата на жива християнска вяра", пишат братята от Атон.

Църквата за втори път е толкова категорична и единна срещу законопроекти, след реакцията й срещу абортите и сурогатното майчинство.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2591 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2012.04.30 | 14:04

4
ПОЗИЦИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА НИ ЦЪРКВА ПО ПРОЕКТО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА ДЕТЕТО Е НАЙ - ХУБАВОТО НЕЩО КОЕТО ТЯ Е НАПРАВИЛА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20Г. НО НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ" АВТОРИТЕ " НА ТОЗИ ПРОЕКТО ЗАКОН СЕ КЛАНЯТ НА ДРУГ БОГ - ПАРИТЕ. НАЙ - ВЕРОЯТНО ТЕ СА ПРЕПИСАЛИ ТОЗИ ПРОЕКТО ЗАКОН ОТ "ДОБРИТЕ" АМЕРИКАНЦИ ИЛИ ИМ ГО Е РАЗДАЛ ПОСЛАННИКЪТ НА САЩ! ПРОСТО ТАКАВА Е АМЕРИКАНСКАТА ПРОГРАМА ЗА БЪЛГАРИЯ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е БПЦ ДА СТАНЕ КОРЕКТИВ НА ВСЕКИ ПРОЕКТО ЗАКОН ОТ КОЙТО ЗАМИРИСВА НА ГЕНОЦИД!
Евгений

2012.04.30 | 14:03

3
Поздравления за изразената позиция на Православната Църква. И не само християни, но няма здравомислещ човек, бил той вярващ или не, който да приеме такъв проектозакон за нормален. Което, от своя страна, не говори добре за предлагащите такъв закон. Явно имат нужда от завръщане към основни истини и уроци на живота. Хубава вечер на всички!

2012.04.29 | 18:00

1
За пореден път се обеждавам, колко зле се правят новините и какъв е този закон, да го бяхте споменали поне, ето не съм информиран не го знам, пък и други има не всички за го прочели тоя закон.. толкова пък да не напишете "новия закон, който еди какво си" ..
Заинтересован

2012.04.29 | 18:00

2
Ти от Луната ли падаш ?

Добави коментар

Водещи новини