Нов проект в Пловдив за намаляне на отпадъците

Днес Община Пловдив откри едно съоръжение, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък. Това съобщи кметът на града Здравко Димитров. 

Компостиращата инсталация ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно. Това ще спести от отчисления милиони левове на пловдивчани, които общината ще може да инвестира в т. нар. кръгова икономика и зелени политики.

Въвеждането в експлоатация на новата инсталация ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и така ще удължи експлоатацията им.

Общата стойност на проекта е 9 млн. лв., с които са изградени:

Цялата необходима инфраструктура – площадка за компостиране, административна сграда, технически сгради и транспортни връзки.

Инсталация за открито компостиране с цялото необходимо оборудване като годишният й капацитет е 15 000 тона.

Започва обновяване на пречиствателната станция на Пазарджик

Събраните разделно и обработени отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на Община Пловдив. Очаква се, че ще се произвеждат около 6 500 тона на година.

Днес Община Пловдив откри едно съоръжение, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани...

Публикувахте от Здравко Димитров - Зико в Четвъртък, 3 декември 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет