София, колко още ще търпиш да те тровят?

Във вторник г-жа Фандъкова произведе сензация с разкритието, че София "в момента няма сериозен проблем" със замърсяването на въздуха. Признавам, че тази блага предколедна вест леко ме усъмни. „Червената лампичка” в главата ми светна и реших да направя бърза проверка.

Оказа се, че в сряда, 2 декември, към 9,30 часа, София бе на първо място по замърсеност на въздуха сред 95 града в света – според IQAir. На челните места бяха още градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Улан Батор (Монголия), Ханой (Виетнам) и др. Данните се обновяват непрекъснато, като позициите в класацията се променят в реално време и всеки сам може да направи справка. Вчера, например – на 1 декември към 14,30 часа столицата ни се бе изкачила до „почетното” 5 място. Доказано е, че замърсяването на въздуха е фактор, който повишава риска, например, от летален изход от Ковид-19.

Данните от измерванията се менят, но все си остават лоши

Очевидно, проблемът е и методологически, включително кога (и къде) се правят въпросните измервания. Ако се цитират, примерно данните в 3 часа сутринта (когато автомобилният трафик е слаб, а камини и печки почти не се палят, числата ще са едни, а ако е в разгара на работния ден – съвсем други. Известно е също, че когато падне сняг се утаяват частици, а се вдига и по-малко прах, тъй че обикновено се мерят по-ниски стойности. Фактът обаче остава – данните за чистота на въздуха в София си остават лоши, а кметицата буквално нарича черното бяло.

Зам.-кмет на София: Въздухът беше мръсен и по времето на "Кремиковци", сега се обръща повече внимание

И тук трябва да попитаме какви са причините за това изкривяване на реалността, ако решим да го наречем така дипломатично?

Може би става дума за некомпетентност. Ала табличката е пределно ясна – ако цветният индикатор до града е зелен, качеството на въздуха наистина е добро, но ако е примерно червен (както беше в София към 16.00 часа на 1.12.) това означава, че е нездравословен и трябва да се носи маска и на открито (а вие си мислехте, че това е само заради Ковид-19). Добре е също да снабдите дома си с пречиствател на въздуха (air purifier) – но колко хора могат да си го позволят в най-бедната страна в ЕС?

Не сме ли обаче твърде несправедливи, дори заядливи спрямо г-жа Фандъкова? Все пак кметицата в същото интервю признава, че в София се наблюдават „огромни пикове” в замърсяването? Как обаче това кореспондира с претенцията на г-жа Фандъкова (пак в същото интервю), че чистотата на въздуха била „нейната най-голяма грижа” и, забележете, през последните години имало „чувствително подобрение“?

Основания за оптимизъм просто няма. Зловредният софийски въздух е видимият резултат от управлението на ГЕРБ.

Снимка: Булфото

Общината е тази, която администрира целия живот в столицата, намесва се във всичките му проявления. Как тогава да приемем за чиста монета другите данни, съобщавани от г-жа Фандъкова?

Чувствително подобрение?

Тя, например, се похвали, че общината е поставила филтри на комините на 500 къщи, за да се бори със замърсяването. Сигурни ли сме обаче, че това е точно така? И още нещо: дали и колко са ефективни въпросните филтри? А какво става, ако например решим да се разровим из детайлите на обществените поръчки? Дали няма пак да се хванем за главите, както след некачествените и забатачени ремонти на столицата, които увенчаха финала на предишния мандат на кметицата – макар това зрелищно фиаско да не попречи на ГЕРБ да продължат да ни водят към светлото бъдеще.

Колко ли още мандата на ГЕРБ, начело на София, са нужни, за да се подобри осезаемо качеството на въздуха? Колко години вече се обсъжда тази тема, а мръсният въздух продължава да трови и да убива.

Как столичани изобщо да имат доверие на това ръководство? Сега, например, общината се готви да взима заем от 120 млн. лв. за строеж и реконструкция на булеварди, който заем вероятно ще се изплаща за 20 години. Ще сгрешим ли, ако допуснем, че някакви хора по спешност (пак) трябва да взимат комисионни, че трябва да се подреждат партизани на трапезата?

София, не ти ли дойде до гуша? Колко още ще търпиш?

Коментари

 1. 2020.12.02 | 16:02
  Малоумниците забравят гордостта на социализЪма Кремиковци и всички останали индустриални заводи и предприятия във и около София. Да не броим Икарусите в градския транспорт и останалите Руски автомобили със стари технологии. Но плюенето е задължително. Тогава София беше кристално чиста.
 2. 2020.12.02 | 13:23
  Слезте от колиите да видите колко бързио ще се поизчисти
 3. 2020.12.02 | 13:08
  Разбирам DW, но проблемът е всеобщ и зависи от всички нас. Ясна е политическата опорна точка на медията, но би било интересно да се направят съпоставки какво е замърсяването през годините, дори преди 89-та година. Не може DW да не вземе предвид някои фактори, които оказват положително въздействие - разширяването и въобще наличието на метро в столицата, махането на производства, които директно замърсяват въздуха и тук визирам не само ликвидирането на Кремиковци. Да! Трябва да се прави още в тази посока. НО не мога да разбера дали някой сериозно очаква, че нещо би било по-различно при управление на друга политическа партия. Тук изключение прави БСП - при тях със сигурност би било по-зле.
  1. 2020.12.02 | 13:22
   ДВ става лайномет! Географското положение е такова, че мъгли и задимяване, когато няма вятър - ще има. Майка ми си спомня, че през 50-60 години мъглата падала в средата на януари се вдигала в края на февруати, та не Фандъква, Господ да дойде няма оправия, а като сложиш поне по 2 коли на сеейство ... и горене какво им падне евтино в еднофамилните къщи, добави и едни чернолицеви квартали ... е, няма да има оправия!
 4. 2020.12.02 | 13:06
  Е няма що, сега поне се измерват стойности, а преди години, когато управляваше една друга партия, не по добра от управляващата в момента, нищо не се мереше и темата не беше изобщо на дневен ред. Но проблемите са много и е най нормалното нещо да са верижна реакция. Защо не забрабят утоплението на дърва и въглища, защо няма изградена инфраструктура за доставка на газ, защо съществуват гета, пълни с неработещи хора,
 5. 2020.12.02 | 13:04
  Е няма що, сега поне се измерват стойности, а преди години, когато управляваше една друга партия, не по добра от управляващата в момента, нищо не се мереше и темата не беше изобщо на дневен ред. Но проблемите са много и е най нормалното нещо да са верижна реакция.
 6. 2020.12.02 | 13:04
  Е няма що, сега поне се измерват стойности, а преди години, когато управляваше една друга партия, не по добра от управляващата в момента, нищо не се мереше и темата не беше изобщо на дневен ред. Но проблемите са много и е най нормалното нещо да са верижна реакция.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет