Ректорът на МУ: По-строгите мерки спасяват, докато няма ваксина

"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18608

Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален: "Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу COVID-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.

"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би малко по-рано е трябвало да се затегнат мерките у нас.

Официално! България е в частичен локдаун

Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера и ниското заплащане на специалистите: "Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите". 

Липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително, подчерта той и посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.

По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве: "Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".

Той беше категоричен, че трябва да бъде върнато доверието в здравеопазването в България.

Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени и извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери: "От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи".   

Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.

"Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите", уточни акад. Трайков. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18608

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.29 | 11:09
  Кой спасява бе нищожество? Стотици хиляди хора са останали без работа и са безработни. Хората вече почнаха да умират от глад и са безработни
  1. 2020.11.29 | 15:35
   Хората да ходят да се регистрират в бюрата по труда! А и работа има за цял китайски народ, да се хванат и да отидат в някоя болница като доброволци, хем ще печелят някой лев, хем ще започнат да ценят работата на лекарите и сестрите, които спасяват мързеливите им задници! Не цял ден с бирчка и цигарка в ръка, по гръб и некой им все крив!
  2. 2020.11.29 | 11:19
   Докато не направят както в Китай, на входа на сградите двама военни с автомати и книжка на входа, къде отиваш, няма да се оправят нещата(на бай Ганьо, ако му забраниш нещо той си намира хиляди други неща, чрез които да заобиколи системата и законите, просто да прави напук)! А пък сега си ходят всички без маски, без каски щастливи, нямаха втора вълна, няма и да имат, понеже вече никой не разпространява нищо, тъй като вирусът го няма!
  3. 2020.11.29 | 11:12
   Не сте достатъчно гладни, щом още имате сила да дрискате глупости по форумите.
 2. 2020.11.29 | 14:31
  Господин "академик", кой според вас ще си постави ваксина?
  1. 2020.11.29 | 15:30
   Никой няма да си постави, тъй като вирусът мутира и тази ваксина е безсмислена! ;) Просто трябва вирусът да изчезне, а как ще стане това? Със строги мерки! Друг вариант няма!
 3. 2020.11.29 | 13:42
  В Азия и някои други страни вече забравиха какво е пандемия ама с напият диктатор не ни мърда още едно столетие
  1. 2020.11.29 | 15:28
   Докато лумпеняците не спазвате и все някой ви е виновен ще се върти во веки веков... но пък и вирусът си знае работата ;)
 4. 2020.11.29 | 13:47
  Този ректор на МУ, влизал ли е изобщо в реанимация или в Ковид отделение? Да поработи само седмица в общинска болница и друга песен ще запее. И той е от назначените ибрикчии като Балтов и министъра дето не слизат от медиите да ни облъчват.
 5. 2020.11.29 | 11:01
  Я да мълчите, професорите. Рашид Алибегов каза - не е от ресторантите заразата, начи не е. Отваряме всичко!
  1. 2020.11.29 | 11:29
   ОТВАРАЙ!
  2. 2020.11.29 | 11:03
   Право думаш, Рашид-ага, евалла. Аз съм без дъно.
 6. 2020.11.29 | 11:11
  Мерките не спасяват. Всички страни със строги мерки имат по-голям растеж от страните без мерки.
  1. 2020.11.29 | 11:28
   да, да, затова Виетнам, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Япония и Корея, дето има строги (и адекватни) мерки са добре, а Щатите и подобни издишат.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет