Локдаун, добре. А ще спасите ли човеците и бизнесите от фалит?!

24 ноември 2020 15:57

Локдаун, добре. А ще спасите ли човеците и бизнесите от фалит?!
© булфото /архив/
4147 0

Решението за повторно почти пълно затваряне на държавата, от медицинска гледна точка не се наемам да коментирам, защото нито съм лекар, а още по-малко вирусолог, за да изказвам компетентно мнение по въпроса. Затова и предпочитам да давам думата на експертите по темата. Виждам, че лекарите отново са раздвоени - според едни  е добре хората отново да бъдат изолирани по домовете си, заведения и търговски центрове затворени и т.н.. Според други, мярката е като след дъжд качулка и няма да доведе до ограничаване на заразата. Но пък ще даде глътка въздух за избушената ни здравна система, която отново се оказа неподготвена за кризата. Любопитно и важно за хората обаче е правителството какви икономически мерки ще въведе така, че да не съсипе и унищожи десетки малки бизнеси и да спаси хиляди българи, заети предимно в частния сектор, от фактически и физически фалит?

Във въпросите ми не включвам

държавните чиновници, нито пък депутатите, които получиха своевременно поредно увеличаване на заплатите си.

Тяхното оцеляване в кризата им е в кърпа вързано, както казва народът ни. Застрашени обаче са всички останали, които изкарват прехраната си в частният сектор, който пък от своя страна пълни хазната, а от там и джобовете на над стохилядната чиновническа армия, която продължава от година на година да расте в геометрична прогресия, въпреки обещанията за съкращаване.
През пролетта, когато беше първата изолация, видяхме всички, че единствената мярка в помощ на бизнеса и то с доста условности, бе 60:40. Отделните граждани пиха по една студена вода без помощ от държавата. Задлъжнелите с кредити получиха едно мижаво 6-месечно отсрочване, но сега какво ще стане с техните борчове? Не е ясно и никой не говори затова. Хиляди българи бяха пратени в принудителна безработица. Впрочем това се случи и в други европейски държави, не само у нас. Обаче защо у нас, както направиха събратята ни от ЕС Франция и Англия например, не бяха осигурени близо 80 на сто от заплатите им? Подобни проценти в други държави изплатиха на някои фалирали дружества, поради мерките срещу коронавируса. Има и държави, които наливат пари в туристическия бранш, за да го спасят от фалит. А у нас какво се прави, как се защитават хората и конституционното им право на труд?


Преди дни стана ясно, че

броят на бедните българи се е увеличил с 200 хиляди души през първите девет месеца на годината.

Това установи изследване на КНСБ за издръжката на живот у нас. Към края на септември над 2 милиона души живеят с доход до 363 лева месечно, какъвто е прагът на бедността, а нужните средства за нормален живот на човек от четиричленно домакинство са 627 лева на месец. "Коронавирусът ясно изостря неравенствата и по-бедните са изложени на по-голям риск от Ковид-19. Това мисля, че многократно беше доказано както в България, така и по света", коментира председателят на синдиката Пламен Димитров.

Как да се нарича държава, в която оставят болни хора да мрат като псета на стълбите?!
Отдавна е известно и че

България е страната с най-лошото качество на живот,

например 33,7 на сто от нашите сънародници не могат да се отопляват. Около 30 на сто не успяват да си плащат сметките, докато в европейските страни те са близо 6%. Както виждате числата разказват една мрачна картина за страната ни. Важно е да се знае, че у нас има голяма разлика между доходите на хората от града и онези, които живеят по селата. Тази разлика е в рамките на 38,9% в полза на живеещите в градовете.
На фона на цялата тази негативна статистика за страната ни, наистина е важно за хората правителството да огласи какви спасителни мерки ще предприеме, паралелно с ограничителните за стопиране на заразата.
 

Аделина Делийска
4147 0

Свързани новини