Как да се нарича държава, в която оставят болни хора да мрат като псета на стълбите?!

  • 19 ноември 2020 15:50

  • 3344
  • 0
Как да се нарича държава, в която оставят болни хора да мрат като псета на стълбите?!
© булфото /архив/

Върха на безобразията и хаоса в здравната система лъсна до блясък вчера, когато пациенти от Инфекциозна болница в Пловдив са починали, след като са оставени на стълбите на болнично заведение с кислородни маски при прехвърляне между отделения. Колко безсърдечен и безсъвестен човек трябва да си, че да оставиш немощен пациент да умре като бездомно куче на стълбите?! Или пък да отказваш лечение на тежко болни хора, страдащи от инсулти, бъбречна недостатъчност, тежък диабет и др..Не това не се случва в някакъв съвременен ГУЛАГ, нито пък във военновременни лазарети. А в българската уж "здравеопазваща" система, в 21 век, в страна - членуваща в ЕС и НАТО. Медиците, допуснали това дали са полагали Хипократова клетва! Вече се съмнявам.

За убийството на пациентите в Пловдив, постигнато заради престъпната небрежност на отговорните лица в бели престилки, сигнализираха зрители на NOVA в рубриката „Моята новина”. Тепърва уж щели да разследват това престъпление, ама възмездие за опропастени животи не е известно да съществува.
Социалните мрежи гърмят от сигнали и жалби на граждани, на чиито близки и роднини е отказано лечение и хоспитализиране в болници, въпреки тежките им хронични заболявания. Хората си обясняват тези откази като стремеж на ръководствата в здравните заведения да пазят леглата за ковид заразните. Според редица здравни експерти обаче

Пациенти с COVID-19 починаха, оставени на стълбите пред болница в Пловдив

легла в болниците има, но хаосът и паниката са в по-голямо изобилие.

Не е ясно защо медицинските кадри създават такава паника и суматоха за легловата база, щом годишно у нас досега са се правели по над 2 милиона леглови настанявания, а от началото на март досега заради вируса са били хоспитализирани под 10 хиляди души. Според бившия здравен министър и председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в момента са заети малко над 2 000 легла за ковид болни.„Би трябвало да има около 5 хиляди свободни легла само за ковид. Къде са тези легла, защо не са заети, защо трябва да се разкриват нови?", се почуди докторът преди дни в ефира на националното радио.

Д-р Антония Първанова пред novini.bg: Некомпетентна самонадеяност роди хаос в здравеопазването

Простосмъртните болни се чудят защо им отказват лечение,

като например колежката ни Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт сигнализира във  Фейсбук, че в болница "Света Анна" в София отказват да приемат мъжа й след втори инсулт. Ще си позволя да обогатя тази картина и с личните си преживявания, защото в болницата в Перник горе-долу по същото време отказаха да приемат баща ми с явни признаци за инсулт, според преценката на личната му лекарка и още 2-3-ма други доктори, с които проведох консултация по телефона. Е, като чуха, че е на 81 години го отпратиха за лечение вкъщи с високо кръвно, изкривена уста и засегнат говор. А аз се моля на Бог да го опази, защото се оказа, че за него и такива пациенти като него здравеопазване в държавата няма. Не съм любителка на конспиративните теории, но вече се чудя дали наистина пък няма някаква негласна заповед възрастните хора да бъдат оставяни на самотек, без лечение и грижи за тях! Драстичен е случаят, при който 52-годишна жена от Враца почина вследствие на неправилно лечение ... по телефона!?
Подобни случаи има десетки и всеки от тях илюстрира само и единствено колко е калпава здравната ни система и как в нея няма нито ред, нито организация, нито идея за опазване на здравето на хората. И за какво "основно конституционно право на безплатно здравеопазване" дрънкате, г-да политици? То отдавна е заменено от пари и връзки.  

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3344 0

Водещи новини