Румен Гълъбинов пред novini.bg: Не бива да допуснем икономическата криза да прерасне в дългова и фискална

16 ноември 2020 17:24

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Не бива да допуснем икономическата криза да прерасне в дългова и фискална
© личен архив
996 0

Коментар на независимия финансов експерт Румен Гълъбинов затова какви мерки още са нужни, за да се тушират лошите последици от втората върна на каранавирусната зараза както за икономиката ни, така и за гражданите.

За да се минимизират негативните последици от втората вълна на пандемията трябва да продължим с подкрепата на икономиката и на гражданите, като заради това може да се предприемат още някои мерки: 

Първо, заплати, пенсии и социални плащания да се увеличат, 

за да нарасне паричната маса за потребление. Второ, да се увеличат и други квазипарични средства, като ваучери за храна, например. Трето, да се въведе необлагаем минимум в подоходния данък от 10%, на нивото на минималната работна заплата. 
Четвърто - Данък общ доход на малките фирми - еднолични търговци, да се намали от 15% на 10%. Пето, фирмите с до 100 000 лв. годишен оборот да се освободят от ДДС и да минат на патентен данък. 

Петър Ганев: COVID кризата ще доведе до изгубени три години

И още: осигурителна и данъчна ваканция в пострадалите сектори, 

увеличаване на бюджетите на болниците и училищата.
Необходимо ни е драстично засилване на вътрешното търсене и потребление, чрез увеличаване на доходите, тъй като това е силният фактор за възстановяване на икономическия растеж. Така ще се компенсират загубите от износа, инвестициите и трансферите от чужбина, които скоро няма да се нормализират.
Можем да имаме фискални стимули без голям бюджетен дефицит, като използваме разумно Европейския фонд за възстановяване през 2021 г. Фискалните стимули са от първостепенно значение за подпомагане на  икономическото ни  възстановяване.
На 30.09.2020г. изтече срока за подаване на искания от клиенти на банките за отсрочване на задължения по мораториума и одобряването им от банките. Крайният срок, до който могат да се отсрочват по вече подадените и одобрени искания за кредитни задължения, е 31 март 2021г.

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Икономиката ни е повалена, може да имаме и рецесия с двойно дъно

Общо за над 10 млрд. лв. са исканията за отсрочване на кредити 

постъпили към края на Септември 2020г. Това е интересно как ще се отрази на възстановяването ни, защото сега трябва да гледаме да не изоставаме от другите в ЕС по отношение на този критерий.
Данъчно-осигурителната ни политика да бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж и подобряване на бизнес средата.
В заключение, не трябва да допускаме, поради covid19,  икономическата криза да прерасне в дългова и фискална.
Преминаваме в режим на "Старт - Стоп Икономика", като при автомобилната система за старт-стоп, която автоматично изключва и рестартира двигателя.
Хората ще трябва да продължат със социалното дистанциране за по-дълго, а допълнителните разходи за компаниите ще са по-високи, заради новите практики за безопасност и хигиена.

Аделина Делийска
996 0