Румен Гълъбинов пред novini.bg: Икономиката ни е повалена, може да имаме и рецесия с двойно дъно

  • 03 ноември 2020 15:40

  • 29
  • 0
Румен Гълъбинов пред novini.bg: Икономиката ни е повалена, може да имаме и рецесия с двойно дъно
© youtube, pixabay

Има ли предпоставки да се твърди, че ще има рецесия с двойно дъно и как това ще се отрази на българите в идващите месеци? Колко време ще е нужно икономиката ни да заработи и постигне поне нивата от м.г.? Как ще се отразят на хората продължаващи изолации и ограничения заради световната зараза. По всички тези въпроси разговарям с независимия финансов експерт Румен Гълъбинов.

Икономиката продължава да се намира в безпрецедентна ситуация след първата вълна на инфекцията от Ковид 19 през март и април, когато имаше карантина. Сега отново в много държави по света се налага за втори път изолация, заради влошаване на здравната картина, но са т.нар. от специалистите "меки затваряния". Отново има блокажи на някои граници, ограничения във възможностите за работа, в училищата и университетите и голямо натоварване на здравната система, но всичко това се случва не само в България.

Румен Гълъбинов пред novini.bg: Свалете ДДС на храните и лекарствата - стават по-евтини и хората ще купуват повече

Със сигурност връзката между Ковид 19 и икономиката е налична.

При една продължаваща криза, поради вируса, увеличаването на случаите, натиск върху общественото здравеопазване, ще окажат голямо влияние върху икономическата ни активност през следващите месеци, както и върху заетостта в близко бъдеще. Има рискове за икономическото ни възстановяване, защото няма рецесия, от която икономиката да не се е възстановила, но въпросът, който занимава икономистите сега, е колко ще са дъната на рецесията. Дали ще имаме второ дъно, след като първото го наблюдавахме в средата на т.г., когато излязоха отчетите за третото тримесечието. Сега е важно дали като излязат сметките за четвъртото тримесечие, няма да се окаже, че имаме второ дъно, но по-плитко. Въпреки това в следващите 6 месеца има веоятност БВП отново да се понижи. Досега се обуславя, че възобновяването на случаите на заразени с Ковид 19 и последващото забавяне на бизнес дейностите, вече започна. 

Ние вече сме ударени от втора вълна  

тази есен и е добре вече да си признаем това, след последните две седмици, в които броят на заразените рязко скочи, на смъртните случаи също. Бързото разпространение на болестта ще повлече непредвидими икономически и социални неблагополучия и последици. Когато ни се струва, че икономиката ни започва да възстановява своят растеж, отново може да се потопи и така за премине през двойна рецесия. Това се е наблюдавало и преди, при други кризи и обстоятелства.

Лидия Шулева пред novini.bg: Не намирам логика в създадената ситуация на пазара на труда у нас

Сериозно са засегнати публичните финанси

и се очаква да имаме повишение на бюджетния дефицит както тази, така и следващата година. Това се вижда съвсем ясно в средносрочната прогноза, която се прави при обсъждането на основния ни закон за 2021 г. Също, взехме външни заеми - две облигационни емисии тази година за 5 млрд.лв. и имаме възможност следващата година да вземем още за 4,5 млрд.лв. в рамките на лимита, който имаме. Бихме могли да си подсигурим финансиране и за публични разходи, включително при такова развитие, че имаме второ, по-плитко дъно, че имаме опасения да не получим достатъчно приходи в републиканския бюджет, а ще ни се отворят още разходи по линия на социални програми, на компенсиране на бизнеса и запазване на работни места. Защото сега се увеличава натиска върху пазара на труда, тъй като много работници, заети по програмите за летния туризъм бяха освободени наскоро. В други години те си намираха работа в заведенията на зимните курорти. Но в момента върху тях също тегне неизвестност, защото някои са затворени и това засяга всички хора, включително и работодателите в този бранш. Те се чудят откога да наемат хора, които пък са включени в социалните системи и допълнително ги натоварват.

Второто пропадане е възможно да се случи след месец,

тогава ще имаме резултати. И ще можем да започнем с прогнозите дали в началото на следващата година 2021 ще е възможно възстановяване, или пък не и ще го отложим за второто и третото тримесечие догодина. В рамките на почти две години ние може би няма да успеем да възстановим нивата на икономически растеж от 2019 година. 
Икономиката ни е повалена от безпрецедентното блокиране заради борбата с Ковид 19. Световната икономика също продължава да е уязвима, защото всеки един следващ период на увеличение на бройката хора, заразени с опасния вирус, води до постоянно стопиране и тръгване на процесите, което е много опасно. 
 

Аделина Делийска
29 0

Свързани новини

Водещи новини