Психолог с важни съвети как да се съхраним по време на пандемия

  • 16 ноември 2020 15:05

  • 3097
  • 2
© Pixabay

Полина Василева е психолог с дългогодишна практика. Екипът на NOVINI.BG  я потърси, за да даде експертно мнение относно отражението върху психиката на човека в продължаващата пандемия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27336

- Как се отразява върху психиката на хората всичко, което се случва през последните месеци?

- Хората, с които се срещаме, вече са със заявка за някакви последици, които те изпитват емоционално в тази обстановка, в която ни се налага да живеем от месец март. Тези емоции са именно страх, повишена тревожност, притеснения, завръщат се повече паническите разстройства. Това е нормално, защото живеем в една несигурност и когато всяко едно правило е пред последно е нормално хората да започнат да развиват тези състояния.

Коя възрастова група е най-засегната? 

- Тук не може да говорим за възрастово деление, защото е строго индивидуално, но и при децата тази ситуация не се отразява благоприятно.

При децата това е свързано с начина им на обучение. Всички знаем, че преминаха дистанционно и родителите срещат редица проблеми веднъж, защото децата са лишени от нормалната им страна на общуване, а чрез това обучение не им се дава социалното общуване. Другата причина е, че родителят се превръща в учител. Децата стават уплашени от това, че родителите са стресирани. Родителите, колкото и да бяха мобилизирани при първата вълна, сега вече са истински уморени, защото нямаме база на сигурност и посланията, които идват , че ако нещо се случи с вас или децата ви няма кой да се погрижи. Това е много страшно за мобилизация и преодоляване, от една страна - те трябва да са спокойни в ролята си на родители, от друга -  те са много притеснени за близките си, за прехраната си и очакванията към тях надскачат ресурсите, с които те разполат.

Тук говорим за чисто вътрешния ресурс на всеки даден човек да се справи с предизвикателство. В момента все повече се срещам с хора, които са здрави психически, но сега са в едно доста разклатено състояние. Паническата атака има в основата си един страх, а ние постоянно сме облъчвани с някакви страшни неща, чертаят се едни страшни сценарии и тези хора, в голям процент от тях, отключват такива състояния.

Наблюдават се много хора, които отключват психическо разстройство.

СЗО: Само ваксината няма да сложи край на пандемията

- През последните дни наблюдаваме една тенденция за изкупуване на лекарства - това хипохондрия ли е или недоверие в системата?

- Те нещата са свързани. При първата вълна беше битово презапасяване, защото тогава все още имахме вяра и надежда , че това ще отмине, лекарите ще се справят, но все пак от нас зависи да оцелеем на физическо ниво.

Сега обаче се случва по-страшното лекарите отправят послания, че може и да не се справят и ние самите се страхуваме, чака ни апокалипсис. Масово ни заливат с такава информация в медиите. Всичко това кара човекът да действа много импулсивно под въздействието на големия страх и да се запасява с медикаменти. Крахът в системата е видим и той се усеща на всякакви нива.

- Кратки съвети към хората да съхранят в тази ситуация?

- Никога не е толкова трудно, че да бъде невъзможно. Призив номер 1 нека да бъде подбирана критично информацията по темата Ковид. Иначе като съвет бих отправила изобщо да ограничат за известен период от време облъчването по тази тема, защото това в момента, което се случва е вредно.Съобщава се само негативното. 

Нека да се погрижат за хигиената си както външна така и вътрешна. 

В никакъв случай да не ограничават контактите си, защото сме социални същества и тази отчужденост, в която живеем месеци наред е нещо, което разболява и съсипва много повече от тежки физически болести. Ние не трябва да се овълчване един срещу друг и да гледаме на другите като ходещи вируси, защото това е пагубно за човеците. Да, мийте си ръцете , но не заключвайте сърцата си и умовете си от страх. Страхът може да разболее и най - здравия човек и бъдете над него!

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27336

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
3097 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.16 | 16:28

2
Ако каже името на някое ликарство, считайте че ще изчезне от аптечната мрежа.
Кефиш ме щи звънна

2020.11.16 | 16:25

1
именно страх, повишена тревожност, притеснения това са симптомите при параноидна шизофрения, честито

Добави коментар

Водещи новини