Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир

  • 05 ноември 2020 18:12

  • 7254
  • 3
Проф. Донка Байкова: Зелевият сок е еликсир
©

Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Covid-19, категорична проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Как да се храним през лятото? Вижте съвета на проф. Донка Байкова!

Тя уточни, че това е така, защото, използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци, са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.

„Туршиите и киселото зеле например, са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно – кисела, която продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно - кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат Витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“ , коментира още проф. Байкова, пред БНР.

Тя уточни, че самите млечно-кисели бактерии, като своеобразни пробиотици, намаляват с около 30 % гнилостните и възпалителни процеси в организма – гастрити, колити, които са първопричина за поява на туморни заболявания.

Последвайте канала на

Novini.bg
7254 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2020.11.05 | 23:25

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

2020.11.05 | 21:35

2
А пръднята е въздушен еликсир
maiko mila

2020.11.05 | 18:40

1
особено като си препил

Добави коментар

Водещи новини