Д-р Стойка Радева пред novini.bg: Правете йога и други упражнения вкъщи, за да предпазите гръбнака си

  • 30 октомври 2020 09:50

  • 3027
  • 0
Д-р Стойка Радева пред novini.bg: Правете йога и други упражнения вкъщи, за да предпазите гръбнака си
© исул и pixabay

Д-р Стойка Радева има квалификация в сферата на физикалната терапия и рехабилитация и я упражнява близо 30 години в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ. Разговарям с нея, заради интереса на хората, които поради пандемията работят в домашни условия с компютри и в резултат на заседяването се оплакват все по-често от схващания на крайниците, от болки в кръста, гърба, главата и т.н. Как да се предпазят сами от това, доколкото могат и до какви средства да прибягват в условията на изолация и пандемия.

За предпазните мерки срещу заразата от коронавируса се знае вече достатъчно, тъй като непрекъснато ни заливат къде с нормална, къде с агресивна информация затова. Лично аз смятам, че мерките в България са добри. Работата от вкъщи, която предприеха много фирми, е една нормална стъпка в тази криза, но води до обездвиждване, мнозина дори не свалят пижамите по цял ден. Статичното напрежение на позата пред компютрите, води освен до обездвижване, и до сериозни проблеми в шийно-гръбната, в лумбалната област. Хората, които имат проблеми с гръбнака, сега са още повече заплашени от дискомфорт и нарушено качество на живот. Затова ще ги посъветвам да имат хигиена на труда и през половин час или 40 минути да сменят позата си, да станат, да отворят прозореца и дълбоко да дишат. Това е добре и за белите ни дробове, които така снабдяваме с повече кислород, освен че променяме позата на непрекъснато статично натоварване.

Движението е един от най-безвредните начини за снабдяване с ендорфини

на нашия организъм. Вкъщи можем да правим по няколко пъти на ден 5-минутни упражнения. Това води до един по-добър начин на живот и засилва нашата работоспособност, особено умствената. Затворени, без кислород ,ние бързо се уморяваме и се чувстваме отпаднали. Движението е по-добрият начин, отколкото да отворим хладилника и да извадим от там нутелата или шоколада. Горещо препоръчвам на читателите ни йога терапията за гръбначните болки. Тези упражнения са добри, разтягащи гръбнака ни, но не го поставят в риск като скачането, вдигането на тежести и др. Йогата е чудесна терапия за вкъщи.

Болки в кръста се появяват от неправилна поза,

въобще седналата позиция е доста натоварваща за нашия лумбален гръбнак. Сега влажното и студено време също предразполага към обостряне на болки в гръбнака. Затова е много важно през 30-40 минути да се сменя позата на тялото, да правим упражнения и да излизаме на терасата или на прозореца.
Коронакризата ни поставя в изолация, но е важно, когато човек има нетърпими болки, да не прибягва до самолечение, а да се консултира веднага с лекар. Пренебрегването на болковия симптом не е препоръчително. Съветвам хората да не ползват асансьор, когато им се налага да излязат от домовете си, а да ходят пеш по стълбите. 
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3027 0

Свързани новини

Водещи новини