Как София ще бори замърсяването на въздуха?

  • 28 октомври 2020 12:04

  • 440
  • 2
© Novini.bg

Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столичната община, увери кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Тя представи днес мерките за намаляване на вредните емисии, предаде репортер на Novini.bg

"Аз заложих на научния подход. Партнирахме си с Института по метрология и хидрология за ранно известяване", заяви градоначалникът. 

Проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ представи научно- приложно изследване на тема „ Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“.

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Тунджа

Изследването е направено от НИМХ по искане на Столичната община и с подкрепата на Министерството на образованието.

Сн. Novini.bg

Транспортът и въглищата са основните замърсители. 

Сн. Novini.bg

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска коментира, че проучванията сочат, че ролята на градския трафик за замърсяването е сериозен. Тя увери, че се увеличават средствата за миене на улиците.

"Увиличили сме 4 пъти площите за миене. Предвиждаме увеличаване на средствата с около 30% в бюджета на Столичната община. Надявам се, че ще получим подкрепа за тази много важна мярка - колкото повече мием, толкова по-добре. Много важно е да отбележим и т.нар. "кални точки", които започнахме да обследваме в районите. Създадохме нова програма за облагородяване на такива пространства. Благодаря на районните кметове, които дадоха информацията. Включени са 73 "кални точки" за около милион и двестахиляди лева", обясни градоначалникът.

Това означава, че ще има озаленяване, засаждане на дървета и други. Има вече няколко пилотни проекта, които са дали резултат.

Фандъкова увери още, че ще има засилени проверки за замърсителите. Тя даде пример, че ще се следят и автомобилите, които пренасят строителни материали. 

Кметът обърна внимание, че е забранено и горенето на автомобилни гуми. Правят се проверки за прибирането на гумите. А системата за ранно предупреждение и тази година ще е приоритет.

Последвайте канала на

Novini.bg
440 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.28 | 14:15

2
Еми като удари първата вълна въздухът се изчисти! Така, че заради втората вълна може пак да стане чист

2020.10.28 | 13:04

1
Спрееееееееее скапаните дизелииииииииииииииии

Добави коментар

Водещи новини