Учителка кара децата да ядат слънце за закуска

  • 25 април 2012 09:19

  • 2838
  • 4
Учителка кара децата да ядат слънце за закуска
© Булфото

Майка на петокласник в ОУ “Христо Ботев” в Благоевград премести детето си в друго училище в знак на протест, че директорът Валери Смиленов вече месец не предприема действия срещу учителка по химия и “Човекът и природата”, учила децата на молитви и слънцеядство.

Майката Албена Шопова е подала жалби срещу бившата класна на сина си, възмутена, че учителката започва и завършва часовете си с молитва, без съгласието на родителите, пише "Струма".

"С огромна изненада в края на март разбрах, че в часовете по “Човек и природа” децата казват някаква молитва, която Гоцева накарала да си запишат на последната страница в тетрадките. Не съм записала детето си на часове по вероучение, нито го пращам в училище за попове, затова бях изумена, че някой кара детето ми да се моли, като аз, неговата майка, не го правя! Християнка съм, но не разбирам вярата с наизустяване на молитви и принудителното им декламиране", разказва майката.

На родителска среща детето й казало пред съучениците си, че майка му се ядосала, като разбрала за молитвата. Целият клас престанал да му говори, защото издал тайната им, а в междучасието класната Гоцева му вдигнала скандал във фоайето, че заради него щели да закрият клуба “Млад турист”, който тя ръководи, и му казала, че е изключен.

"Детето се притеснило, в следващия час започнало да плаче неутешимо и учителката, притеснена, го изпратила при психолога. Уведомиха ме, че детето ми не се чувства добре, и аз веднага го взех от училище. Поисках обяснение от директора Смиленов, но той ми каза, че Гоцева като химик била отличен учител и няма проблем с преподаването на материала, нямало оплаквания от други родители за методите й, а молитвата била за пострадалите от наводнението в с. Бисер.

Гоцева се опита да говори с мен, като ме пресрещна на стълбите и настоя да отида на родителската среща, но аз категорично отказах, нямаше какво да си кажа с тази жена, която промива мозъците на децата ни. В часовете им разказва небивалици за слънцеяди и как децата можели да станат такива и да се били хранели с енергия, като гледат в слънцето. Отгоре на всичко търсила на сина ми 10 стотинки, за да му нанесе оценката от дневника в бележника. Поставих ултиматум на директора: или тя си тръгва от училище, или детето ми.

Предупредих го, че двата дни до края на седмицата няма да го пускам на училище. Още същата вечер след родителската среща Гоцева с цялото си нахалство дойде у дома да говорим. Не й отворих вратата, защото няма какво да си кажем с човек като нея. Да ходи по баирите, да се храни със слънчева енергия, но да не побърква децата ни! След ваканцията усетих, че детето ми не се чувства комфортно вече в този клас, въпреки твърденията на психоложката, че не вижда никакъв проблем и че в класа няма напрежение. Още по-възмутена съм, че никой не предприема нищо спрямо въпросната учителка. За да спася детето си от бъдещи “молитви” и от негативното отношение на децата в класа, взех отпусното му и от вчера той вече е ученик в VIII СОУ, съобщи Албена Шопова

"Обвиненията на майката, че едва ли не часовете по човек и природа са превърнати в часове по вероучение, не са основателни", каза зам.- директорът на ХI ОУ Димитър Колев. "Свикахме родителска среща и педагогически съвет и са поискани писмени обяснения от колежката Гоцева, тя обясни на родителите, че не става дума за молитва, а за позитивно послание, провокирано от трагедията в село Бисер, и се извини на всички, които са се почувствали засегнати или обидени".

"На съвета обеща, че няма да продължава с тези послания, въпреки че лично аз не виждам нищо лошо в думите, а и за тях не са отделяни повече от 3 минути в края на часа", коментира Д. Колев и допълни, че много от родителите на техните ученици, вярващи християни, подкрепят метода на възпитание на учителката и са доволни, че е намерен различен подход за деклариране на съпричастност към една трагедия.

"Посланието в часовете на г-жа Гоцева не е тайна и не е молитва, то е послание за добронамереност и състрадание. От работата си с петокласника и разговорите със съучениците му изводите ми са, че той обича класа си, там има сътрудничество и едно преместване може да се отрази негативно на емоционалното му състояние. Казах го на майката, но родителят има право да избере училището за детето си", каза психологът Луиза Георгиева.

Класната Соня Гоцева заяви: "Не мога да си обясня реакцията на майката и причините за нея, няколкократно опитах да разговаряме, за да изясним проблема, но тя категорично отказа, бях обругана, сякаш съм извършила престъпление. Аз силно вярвам в доброто и в силата на позитивното мислене. Като стана наводнението в с. Бисер, решихме да помогнем по някакъв начин, но ни казаха да не събираме дрехи, защото имало вече изпратени много и няма смисъл. Затова предложих на учениците си да изпратим на бедстващите като послание следните добри думи, част от които са и девизът на класа ни:

“Всичко, което е добро, мога да приема.

Всичко, което е добро, мога да приложа.

Когато искам да направя някакво добро, няма сила, която може да ми противодейства.

Всичко мога да направя в името на живия Господ на любовта, който е създал всичко в света.

Искам! Зная! Мога! Вярвам! Ще успея!”

Написах посланието на дъската и казах на децата да си го запишат в края на тетрадките. Няма никаква тайна завера, защото това послание отправихме във всички класове, включително и в часове с посещение на студенти. Ако имаше нещо вредно, нередно, незаконно или лошо, дали щях аз, учител с 34 години стаж, да го направя?!

Що се отнася до слънцеядите, за тях ме питаха деца, прочели в интернет, обясних им, че това са йоги, които много години правят специални упражнения, за да могат рано сутрин да поемат енергия от слънцето. Всеки може в интернет да намери много по-подробна информация, но извадено от контекста, звучи смешно и нелепо. Болно ми е, че детето напусна класа ни, а твърдения, че взимам по 10 стотинки да напиша оценка, са, меко казано, обидни, каза Соня Гоцева.

Вчера комисия от Регионалния инспекторат по образование, начело с експерта Светлана Солачка, влезе на проверка в ХI ОУ по жалбата на Албена Шопова.

Последвайте канала на

2838 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
mm

2013.04.02 | 15:00

3
Нищо нередно не виждам в поведението на учителката, просто майката е изперкала ненормалница!
Свободен

2015.07.09 | 18:37

4
Учителят по химия е учител по химия - функцията му е да преподава знания по химия. Лично на мене думите, с които г-жа Гоцева подтиква учениците към доброто и състраданието ми допадат. Но защо майката г-жа Шопова да е "ненормалница"?
един

2013.04.02 | 14:58

2
На такива майки трябва да отнемат родителските права, ако ги затварят за някой и друг месец още по добре
123

2012.05.30 | 07:57

1
Добре ще бъде да се помогне на тази майка.Ще провали живота на детето си.

Добави коментар

Водещи новини