Професионален домоуправител: "Угодия за кривите съседи няма, нужен e нов закон"

  • 20 октомври 2020 06:30

  • 3938
  • 8
Професионален домоуправител: "Угодия за кривите съседи няма, нужен e нов закон"
© Pixabay

Угодия за кривите съседи няма. Те не са свикнали да плащат. Надявам се, че с готвените промени в закона за управление на етажната собственост правомощията на домоуправителите ще се увеличат, за да се събират ефективно таксите. Така ще се облекчат и добросъвестните съседи, заяви в интервю за БТА професионалният домоуправител Цветелин Цонев, който се грижи за около 340 жилищни входа в Русе.

По думите му в закона сега има много "вратички", които "връзват" ръцете на домоуправителите.

"Например, основен проблем е, че нямаме информация колко души живеят в даден апартамент. В закона е записано, че в 15-дневен срок от заселването в имота трябва да се регистрираш в домовата книга. Но може и да не го направиш. Така в даден апартамент, в който живеят трима души, е възможно да се води един живущ и само той да плаща такса. Това не е честно спрямо останалите", обясни Цонев.

Проблем с осигуряването на кворум

Друг голям проблем е свързан с осигуряването на кворум за взимане на решение от общото събрание на етажната собственост. Много собственици на апартаменти живеят в чужбина или в друг град. Така при взимане на решение не може да се събере кворум.
"Получава се така, че на събрание присъстват по десетина души - т.е. по-малко от 30 процента от обитателите. Например, при блок в Русе със 73 апартамента на събрание са идвали 20 души. Хората нямат желание, не се интересуват и от поддръжката на сградата. Важното за тях е да влязат в асансьора, да натиснат бутона и да се придвижат до определен етаж", обяснява професионалният домоуправител.
По думите му една от промените в закона предвижда кворумът да се намали - например 50+1 да взимат решение за ремонт на покрив или някаква друга дейност. Сега за определени решения е нужен дори 100-процентов кворум.

Собствениците на имоти търсят по различни причини услугите на професионалния домоуправител

Цветелин Цонев обяснява, че има хора, които не са плащали таксите си през годините - за електричество, за асансьор, за почистване, и сега са заведени съдебни дела срещу тях.
Казва, че разликата между домоуправителя-съсед и професионалния домоуправител е в ангажиментите.
"Там, където са ни наели да управляваме сграда и сме приели домовата книга и отчетите, винаги е имало пропуски. Липсва стриктна отчетност - няма яснота кой кога и какво е плащал. Всичко е отбелязвано на халваджийски тефтери. Има и проблеми с некачествени ремонти на сгради, както и с изтекли незнайно къде пари", обяснява Цонев.
Живеещите във входовете се обръщат към професионалния домоуправител да поеме управлението на етажната собственост по различни причини - на някои не им се занимава с тази дейност, други не могат да се разберат, защото между тях има кавги и дразги. Трети смятат, че професионалният домоуправител ще се справя по-добре със задълженията.
"Понякога се превръщаме в миротворци - опитваме се да решаваме проблеми на скарани съседи, но не заемаме позиция", обяснява Цонев.

Междусъседските отношения и истории са прелюбопитни

А междусъседските отношения и истории са прелюбопитни, като някои дори са се превърнали и във вицове.
Цонев обяснява, че имало двама господа в един блок, които били скарани и не си говорели от 30 години - още при построяването на сградата. Раздорът бил за някакви гаражи.
"През 2016 г. поехме управлението на блока и обстановката се успокои. Помогнахме на единия мъж, помогнахме и на другия, като двамата сключиха примирие. На последното събрание те вече си говореха", каза Цонев.
При друг случай професионалният домоуправител бил извън Русе, като трябвало да се върне по спешност.
"Обади ми се възрастен мъж и ми казва: - "Ограбен съм, моля те, ела, че е много спешно". В този ден пътувах и бях на около 50 км от Русе. Върнах се и когато отидох при човека, той ми обясни, че не може да си намери . . . емайлирания леген. Според него някой му го откраднал. А той дори не се сещаше къде го е оставил за последно", обяснява домоуправителят.
Последната комична ситуация била със семейство, което обичало да слуша силно музика. Спазвало часовете за почивка, но през другото време тонколоните им не давали мира на комшиите. Наскоро бил на събрание, като съседите споделили, че от известно време е спокойно и няма шум. Оказало се, че семейството заложило тонколоните.
"Какви ли не ситуации сме имали. Управляваме повече от 340 входа в Русе. На много хора сме помогнали и сме направили много добрини. Малък процент от тях обаче ни се обаждат да ни похвалят, че сме свършили добре работата си. Звънят ни само тези, които са криви. А те са около 50-60 души. Подават и сигнали срещу нас, пишат жалби - например, че сме присвоили пари, че сме откраднали общи части на сградата, което е лудост. Наричали са ни дори организирана престъпна група за източване на каси. По сигнали сме имали досега осем данъчни проверки, които не са констатирали никакви нарушения. Нервите са големи", обяснява Цонев.

Задружните съседи решават бързо проблемите на сградата

Голяма част от входовете, за които професионалният домоуправител се грижи, са стари панелни сгради, строени през 70-те и 80-те години. Основен проблем са покривите, тръбите, както и мазите, които се пълнят с вода.
Някъде решаваме проблемите бързо, тъй като живеещите във входа са много задружни. На друго място имаме големи проблеми, защото не можем да съберем парите за ремонт.
Там, където съседите имат желание входът им да бъде добре устроен, работата върви успешно. Например, поели сме сградата през 2015 година. В касата тогава имаше само стотинки. Пет години по-късно в нея вече е събрана четирицифрена сума, покривът е ремонтиран, осветлението във входа работи.

Професионалният домоуправител с кампания за по-красив квартал

Професионалният домоуправител обяснява, че е организира и инициативи.
"Преди няколко месеца поставихме началото на кампания за по-красив и уреден квартал. Чрез нея набираме дарения за облагородяване на междублоковите пространства. Резултат вече има, като на няколко места сме поставили нови пейки", обяснява Цонев.
Друга кампания, която подел наскоро, цели да подпомогне местния бизнес - например, зеленчукопроизводители и фермери.
"Ние сме връзката между тях и хората, живеещи във входовете, които управляваме. Ако те искат да си закупят продукция, производителите се ангажират да я доставят до адрес", обяснява Цонев.
Докато разговаряме с професионалния домоуправител, телефонът му не спира да звъни. Казва, че работата му е трудна и напрегната, но щом управлява вече 340 жилищни входа, от него има нужда.

Последвайте канала на

Novini.bg
3938 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Тропчо от Бусманци

2020.10.24 | 13:39

8
Цурко надмина великият комбинатор Гетсби и телефонните измамници,но скоро гълъбарника му ще бъде взривен на едно специално место Александровска,57!!!
Мадрид

2020.10.20 | 11:34

6
В западните държави хората са го измислили, как трябва да е. Всеки собственик плаща на общината според кв. на апартамента определена сума. Няма не искам няма недей. От тук нататък за всичко се грижи общината.
Тропчо от Бусманци

2020.10.24 | 13:31

7
Цур
Мадрид

2020.10.20 | 11:27

5
В западните държави хората са го измислили, как трябва да е.
Боби

2020.10.20 | 09:03

4
340 входа, как ти стига годината бре мошейник!
67

2020.10.20 | 09:00

3
Една от поредните глупости. Номера е да се накарат собствениците да плащат на някого добра заплата за нищо правене.
Гост

2020.10.20 | 07:59

2
Цецко, много си се разприказвал и захвалил, а не се вясваш по блоковете, хората те чакат да ти хвърлят един бой - събираш парите на хората, а не плащаш на касиерките, чистачките и доставчиците, не ги назначаваш. Крадец и лъжец ! Обижда съседите по събранията и създава конфликти ! Хората му виновни на тарикатчето, професионалист-друг път !
Глупотевини

2020.10.20 | 07:15

1
"Професионалният домоуправител "е нещо като Пунта Мара ,нещо като ала-бала.След като им се съдере кожицата,след време глупаците-собственици разбират това,че е така,ама вече са се на набутали с доста пари по издръжката на още един търтей от който файда - йок.

Добави коментар

Водещи новини