Пазарът в Русе залят от цигари ръчна изработка

  • 24 април 2012 13:55

  • 1352
  • 0
Пазарът в Русе залят от цигари ръчна изработка
©

Цигари собствено производство са новия хит на нелегалния пазар на тютюневи изделия. Това отчитат митничарите в Русе, съобщиха от Агенция "Митници".

В изработката на цигарите е вложен много ръчен труд и старание, което ги доближава до "бутиковите" изделия. Нелегалните търговци, които доскоро припечелваха от продажба на цигари без бандерол по пазарите и други обществени места, вече са затруднени да се снабдяват с печелившата стока.

При последните проверки се констатира предлагане на цигари, които продавачите сами са си изработили и това е показателно за спада на контрабандата на цигари. За целта са ползвани празни гилзи за цигари, включващи филтъра и хартиения цилиндър, в който се насипва тютюн с неясен произход и качество. За да придобие продуктът търговски вид, готовите напълнени гилзи се подреждат в употребявани празни кутии от цигари, върху които е запазен предишния истински бандерол, макар и разкъсан.

Последният куриозен случай на разпространение на нелегални цигари, разкрит от служителите на митница Русе е на Централния кооперативен пазар в града, където е идентифицирано лице, което предлага на гражданите за продажба тютюневи изделия. След проверката е установено, че продавачът крие в дрехите си разпечатани кутии цигари от популярни марки, които са пълни с цигари, различни от марката на кутията. Нарушителят е признал, че лично е свил цигарите от тютюн, който бил поръчан по обява от интернет.

Освен бутиковата изработка, специални клиенти са получавали и бонус от една допълнителна цигара на закупена кутия. Такива бонус-кутии с 21 собственоръчно изработени цигари също са открити в дрехите на продавача. За "hand-made" цигарите не са липсвали продавачи, примамени от цената от 2.50лв за кутия.

Предлагане на цигари–самоделки без търговска опаковка, а на отделни късове, е установявано от митническите служители и в гаражни магазинчета и квартални кафенета в Русе. От митниците предупреждават, че това деяние също се наказва от Закона за акцизите и данъчните складове със сериозни парични глоби и санкции: от 100 до 300 лв. - за физическите лица, и с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв. - за юридическите лица и едноличните търговци.

Последвайте канала на

1352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини