Перник застрашен от пропадане на земни пластове

  • 23 април 2012 18:44

  • 1195
  • 0
Перник застрашен от пропадане на земни пластове
©
Под непрекъснат стрес живеят гражданите на Перник. Причината - старите минни галерии са наводнени, а това може да причини пропадания на земни пластове, съобщава БНТ.
 
За проблема се знае от години, но картината под земята продължава да е неясна и може само да се гадае доколко голяма е непосредствената опасност за перничани, чиито жилища се намират над тези терени.

Проблемът със старите мини се задълбочава с ликвидацията на държавното дружество "Мини Перник". Тогава са извадени от действие стотици помпи, които са изхвърляли събиращата се в галериите  вода. Така от години мините се пълнят с вода, което е пагубно за подземните съоръжения. Дали и какви срутвания вече има под земята е трудно да се каже.

"След 2008 година са правени някои мероприятия, свързани с частично запълване на отделни галерии - там, където е имало сериозни проблеми, свързани със слягания и пропадания. Но като цяло все още не е ясна картината. За мен е важно действително да се дефинира степента на потенциална опасност. Ако тази степен е сериозна и значима, да се търсят мерки за техническо изпълнение и запълване на тези подземни кухини и пространства", казва кметицата на Перник Росица Янакиева.

Жилищата на много перничани вече носят белезите на пропадането. И застрахователните компании отказат да застраховат имуществото на тази територия.

Община Перник не е страна в случая и не може да отпуска обезщетения, защото мините и земята са държавна собственост. Ето защо от общината посъветваха гражданите да се обръщат към министерството на икономиката и енергетиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини