Ограниченията заради COVID-19 оказаха влияние и върху осиновяванията в област Разград

  • 05 октомври 2020 09:02

  • 241
  • 0
Ограниченията заради COVID-19 оказаха влияние и върху осиновяванията в област Разград
© Pixabay

През тази година се отчита значителен спад на осиновяванията в област Разград. Това се дължи на много фактори, като един от тях е пандемията от коронавируса. Ситуацията, която преживяваме доведе до ограничени контакти и страха в хората да предприемат нови начинания, каза в интервю за БТА директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова.

Тя посочи, че от началото на годината досега са осиновени само три деца от региона, които живеят при български граждани. През миналата година са осиновени 13 деца. Новите родители за 11 от тях са български семейства, а останалите - семейства от други страни.

646 българчета осиновени в чужбина

В регистъра на кандидат-осиновителите са вписани 1505 семейства от цялата страна, като 19 от тях са с постоянен адрес на територията на област Разград. Деветнайсет са и децата, които чакат за ново семейство и родители. Пет от тях са в добро здравословно състояние, а 14 имат трайни увреждания, заяви още Костова. Като основен проблем тя изтъкна това, че всички вписани в регистъра семейства желаят да осиновят здраво дете.

По думите й обаче като цяло осиновителите проявяват разбиране и винаги имат право да променят своите предпочитания, които са заявили първоначално.

Според Костова спадът в броя на осиновяванията е свързан и с намаляване на изоставените деца. Вече пет години в област Разград няма институция за тяхното настаняване. Ако майката вземе решение да изостави детето си, то отива временно в приемно семейство, докато бъде осиновено, отбеляза директорът на социалното ведомство.

Жена от години се бори да осинови децата на убитата си племенница

Тя обясни, че процедурата по осиновяване не е сложна и дълга, но поради големия брой вписани в регистъра на желаещите да осиновят дете и спазване на поредността на вписването им се забавя цялостния процес. В процеса по избиране на семейство за конкретното дете Съвета по осиновяване взема предвид заявените от кандидат-осиновителите предпочитания на семейството - възраст, пол, етническа принадлежност, здравословно състояние на детето, което допълнително забавя процедурата, поради несъответствие на заявените предпочитания с данните на децата, каза Татяна Костова.

Тя подчерта, че преди да бъдат одобрени осиновителите, социалните изготвят задълбочена комплексна оценка на кандидатите дали са годни да се грижат за детето. Задължително е кандидат-осиновителите да преминат специален курс и да се запознаят с всички изисквания и процедури. Там новите родители се учат на елементарни битови неща, но и как да реагират при различни ситуации, как да изградят връзка с детето, каза още директорът на Регионалната дирекция. Тя заяви, че в продължение на две години от пълното осиновяване, Дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на осиновителите наблюдава отглеждането на детето и зачитането на неговите права и законни интереси.

Прави впечатление, че процесът на адаптация извежда определени трудности. Някои деца трудно свикват, проявяват поведенчески особености, като за целта семейството и детето се изпращат за ползване на подкрепа от специалисти, коментира Костова.

Тя поясни, че с годините опита и е показал, че нагласите на обществото към процеса, свързан с осиновяването са се променили много. Този процес се приема все повече като нормална стъпка и все повече семейства не крият, че детето е осиновено, а на малчуганите им се съобщава този факт, докато са още малки. Близките и познатите също научават за осиновяването, което преди 15 години беше тайна, сподели Костова. Това според експерта помага за нормалната социализация и приемане на тези деца като всички останали.

Директорът на социалната дирекция отбеляза, че много често приемната грижа се бърка с осиновяването. Основната разлика е, че дете настанено в приемно семейство се отглежда от него временно за даден период, в който се предприемат мерки за подкрепа на рожденото семейство, след което детето се връща в семейството си. При осиновяването детето става пълноправен член на семейството и се отглежда от него до навършване на пълнолетие, като придобива всички права и задължения, като между роднини по произход, уточни Татяна Костова.

Няма приемни родители за бебета в Пловдивска област

Ограниченията с пандемията оказаха по-някакъв начин влияние върху осиновяванията в региона. С въвеждането на извънредното положение беше стопиран процеса по проучванията на кандидат-осиновители, върху реализирането на срещи, но всичко към момента е възстановено. Комисиите работят, при спазване на всички епидемични мерки и предписания се изпълняват и срещите между деца и семейства, допълни директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Разград.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
241 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини