БАДДПО оправда анализ за втората пенсия на европейския институт "Better Finance"

  • 02 октомври 2020 09:26

  • 366
  • 0
БАДДПО оправда анализ за втората пенсия на европейския институт "Better Finance"
© Pixabay

Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) отхвърля твърденията на експерта Любомир Христов относно доходността на пенсионните фондове, изразени в доклад на европейския институт "Better Finance".  Това се казва в позиция до медиите.

"В материала се използват и представят величини (Gross return, Nominal Net return I Real Net return), касаещи представянето на пенсионните фондове, но за такива няма дефиниция и признатост нито в бранша, нито от регулатора в лицето на КФН! Авторът не е предложил дефиниция и методология, на чиято база е направил оповестените сметки", уточняват от асоциацията.

По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника?

Оттам подчертават още, че е подвеждащо и манипулативно при сравнителния анализ да са представени държави, част от които имат функционални валути, различни от лев и евро.

" Предвид горното, твърдим че изнесените данни са некоректни, подвеждащи и директно използвани за заблуждение на обществото и клиентите. Без да коментираме публикуваното за другите държави, но водени от убедеността си, че организацията Better Finance за пореден път използва материал на същия автор, с внушения и тенденциозни анализи, информираме, че по този повод сезираме както българския регулатор в лицето на КФН, така и европейските институции в лицето на ЕИОПА и ЕК за публикацията, като ще очакваме тяхната намеса, за да може клиентите и обществеността да не бъдат въвеждани в умишлена заблуда относно развитието на капиталовото осигуряване в България", се казва още в позицията. 

И напомнят да се търсят всички позиции, за да се сравнят фактите, особено щом се отнася до системата на допълнително пенсионно осигуряване в България. 

Последвайте канала на

Novini.bg
366 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини