Посланикът на Армения за Нагорни Карабах: Азербайджан да проумее, че войната няма да промени нищо

Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно спиране на боевете.

Посланикът на Република Армения Армен Едигарян представи пред бТВ гледната точка на Ереван за подновяването на конфликта в спорната област.

Има неоспорими факти, че тази агресия започна от Азербайджан и подготовката за нея е започнала много преди началото на сраженията, заяви Едигарян и като доказателство на своите твърдения посочи „изпълнената с омраза реч на президента на Азербайджан от 23 септември“ в ООН. По думите на Едигарян на 25 септември  е отказал разполагане на наблюдатели на ОССЕ в зоната на конфликта.

Според посланика на Армения през август Азербайджан и Турция са провели съвместни военни учения, като след това турските военни са останали на азерска територия. Едигарян е категоричен, че има участие на военни от Анкара в момента на азерска страна в конфликта. Дипломатът заяви, че на страната на Баку има джихадисти и терористи, които Азербайдан крие, а като доказателство на своите твърдения посочи репортажи на Би Би Си и доклади на външно министерство на Русия.

Именно намесата на Труция, според Едигарян, различава настоящата ескалация на напрежение в сравнение с предишните, тъй като сега Анкара участва пряко във военните действия, а не провежда само икономическа блокада на Армения.

„Най-доброто, което Турция може да направи, е да се оттегли и да не разклаща стабилността в региона“, заяви арменския посланик.

Едигарян смята, че причината за подновяването на конфликта е преследването на вътрешнополитически сили от страна на Азербайджан ,който се страхува, че промените в Ереван и „кадифената революция“, която доведе на власт Никол Пашинян и се отрази и на управлението и в Република Арцах, както е арменското наименование на Нагорни Карабах, ще се прехвърли на територията на съседните държави и ще застраши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „сблъсък на една демократична и една авторитарна държава“.

Едигарян обвини посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, че е направила лъжливи твърдения в студиото на bTV, заявявайки, че съпругата на арменския премиер участва във военните действия. Снимката на госпожа Хакопян, която е била показана, е от посещение при жени кадети от периода преди започването на военните действия, твърди дипломатът.

Азербайджан трябва да проумее, че войната няма да промени нищо и да се върне на масата за преговори, каза Едигарян, който отбеляза, че в настоящата ситуация първостепенна задача на Армения е защитата на населението на Република Арцах.

Коментари

  1. 2020.10.01 | 10:15
    Азерите са напълнили гащетата
  2. 2020.10.01 | 10:13
    Целта на Ердоган е една и тя не се е променила от както е на власт. А именно завръщането на Османската Империя. Но това няма да стане и те ще го разберат по болезният начин! Армения е в пъти по-бедна и по-малобройна от Азербайджан и Турция, но има голямо влияние в САЩ и Русия! А Турция има страх, само от тези две държави.
  3. 2020.10.01 | 09:33
    Резаците и алкашите пак си ги мерят. И тоя път друг ще плаща с животи геополитическите им интереси....
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет