Разширява се обхватът на проекта за подмяна на отоплителните уреди в Димитровград

  • 29 септември 2020 13:49

  • 428
  • 0
Разширява се обхватът на проекта за подмяна на отоплителните уреди в Димитровград
© Булфото

Разширява се обхватът на проекта за подмяна на отоплителните уреди в Димитровград. "От 5 октомври домакинствата от всички села в общината и град Меричлери ще могат да кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди от твърдо на алтернативно екологично гориво", съобщи на пресконференция днес кметът на Димитровград Иво Димов, предаде общинският пресцентър.

Димов е пояснил, че заявленията за кандидатстване ще могат да се подават в рамките на два месеца. Той е отбелязал, че това е не само един от най-големите енергийни проекти, а и един от най-значимите социални проекти за жителите на община Димитровград.

От администрацията припомнят, че проектът "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление" е на стойност над 7,5 млн. лева, като досега той бе само за домакинства от общинския център.

Общо 1 414 досега са подалите заявления и одобрени домакинства за подмяна на печките на твърдо гориво.

По-голямата част от тях са заявили желанието си да подменят старите отоплителни устройства с климатици и да преминат на електрическо отопление /62,38 процента/. На второ място са домакинствата, заявили желанието си за преминаване на отопление с природен газ /20,37 процента/, и на трето място са избралите да се отопляват с пелети /17,25 процента/, сочат данните по хода на проекта.
Досега е била изпълнена първата му част, която е включвала подготвителни действия, разяснителна кампания и проучване на нагласите на жителите, които се отопляват на твърдо гориво.

Последвайте канала на

Novini.bg
428 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини